fico
PHOTO: redakcia/noviny.sk

Fico žiadal od čínskeho premiéra banku a hydroelektráreň

ficoBUKUREŠŤ – Slovenský premiér Robert Fico potvrdil svojmu čínskemu partnerovi záujem o úzku vzájomnú spoluprácu vo viacerých oblastiach, najmä však v ekonomickej.

Záujem Číňanov o Európu

Stalo sa tak v rámci vrcholného stretnutia lídrov 16 krajín strednej a východnej Európy s predsedom čínskej vlády Liom Kche-čchiangom v rumunskej Bukurešti. Fico novinárom priblížil veľký záujem oboch zúčastnených strán o vzájomne výhodné projekty a veľký čínsky záujem hľadať obchodných partnerov na starom kontinente.

Poukázal pritom na zámery najľudnatejšej krajiny sveta preinvestovať za 20 rokov 10 miliárd dolárov (7,4 mld. eur), vytvoriť špeciálne stredisko v Pekingu alebo investičný fond v hodnote 500 miliónov eur v Luxemburgu.

Nemajme ideologické okuliare

Fico v tejto súvislosti na bilaterálnom stretnutí s čínskym lídrom požiadal o príchod čínskej banky na slovenský trh, navrhol zriadiť v Bratislave stále zastúpenie špeciálneho orgánu pre podporu zahraničného obchodu a uistil čínskeho premiéra aj o záujme Bratislavy o projekt vybudovania veľkej vodnej elektrárne. O ňom už podľa premiéra intenzívne rokujú veľké slovenské a čínske firmy.

„Kto bude obchádzať Čínu, robí chybu. Čína je veľmi aktívna, ponúka finančné krytie rôznych projektov… a má eminentný záujem,“ povedal novinárom Fico, ktorý sa nevyhol ani otázke, či prítomní lídri načrtli aj tradičnú tému dodržiavania ľudských práv v najľudnatejšej krajine sveta. „Nech je to ktokoľvek na svete, nech je to akokoľvek silný premiér… vždy po tom červenom koberci v Pekingu prejde a hľadá biznis… Nemajme preto ideologické okuliare,“ dodal a podotkol, že Slovensko nerobí jednosmernú politiku.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Pozval čínskeho premiéra na návštevu

Fico zároveň potvrdil všeobecný konsenzus na každoročnom stretávaní sa premiérov 17 krajín s tým, že v roku 2015 by sa mohlo na Slovensku v rámci tejto iniciatívy konať fórum o inováciách za účasti všetkých 16 európskych krajín a Číny. Slovenský líder v tejto súvislosti pozval svojho čínskeho premiéra na budúcoročnú návštevu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices