Lotyšský premiér podal demisiu pre zrútené nákupné centrum

RIGA – Lotyšský premiér Valdis Dombrovskis v stredu po konzultácii s prezidentom Andrisom Bérziňšom nečakane podal demisiu. K odchodu z funkcie sa podľa miestnej tlačovej agentúry LETA rozhodol v dôsledku nedávnej tragédie v obchodnom centre v Rige. zrútená strecha zabila 54 ľudí.

Silnejšia dôvera

Dombrovskis pri zdôvodňovaní demisie prehlásil, že „krajina potrebuje vládu, ktorá bude schopná vyriešiť vzniknutú situáciu.“ Budúci kabinet by podľa neho „mal mať väčšiu podporu parlamentu a silnejší mandát dôvery.“ Zámer odísť z funkcie dal už v utorok večer najavo lotyšský minister vnútra Richards Kozlovskis.

Dombrovskisova schôdzka s prezidentom trvala podľa baltskej tlačovej agentúry BNS približne 1,5 hodiny. Bérziňš v nej podľa nepotvrdených informácií sám vyzval premiéra, aby za tragédiu v Rige prevzal politickú zodpovednosť.

54 mŕtvych

„Vyzývam všetkých, ktorí sú schopní pozerať sa do budúcnosti, aby zvážili svoju zodpovednosť a príslušne sa zachovali,“ povedal po stretnutí prezident novinárom.

Viac..  Arménsko zvažuje členstvo v EÚ, potvrdil šéf diplomacie Mirzojan

Strecha obchodného centra Maxima sa zrútila minulý štvrtok a pod jej troskami našlo smrť 54 ľudí. Udalosť vyvolala v krajine šok a úrady krátko po nešťastí zahájili rozsiahle vyšetrovanie. Podľa predbežných expretíz bol príčinou nešťastia chybný projekt.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices