Martin Schulz v Grécku
PHOTO: © European Union, 2013

Tento týždeň v EP: Dobré správy z Grécka, boj proti nelegálnej práci a zmeny v autorských právach

Martin Schulz v Grécku
PHOTO: © European Union, 2013

Hoci je týždeň iba v strede, Európsky parlament už toho stihol celkom dosť. Prinášame vám podrobnosti z návštevy predsedu EP Martina Schulza v Aténach a tiež dve témy, ktorým sa aktuálne poslanci venujú – nelegálnu prácu a autorské práva hudobníkov v Európe.

Ešte v nedeľu sa Martin Schulz pre isté grécke noviny vyjadril v zmysle, že trojka spôsobila v krajine viac zla ako dobra. Počas včerajšej oficiálnej návštevy Atén sa stretol s premiérom Samarasom a potvrdil to, čo odborníci už nejaký čas pozorujú – zdá sa, že Grécko sa začína pomaly zotavovať.

„Dúfam, že prebytok bude dobrým prebytkom. Rovnako ako pán premiér, aj ja verím, že je to znakom obnovy hospodárstva krajiny. Potom musíme túto obnovu čo najrýchlejšie stabilizovať,“ zdôraznil Martin Schulz.

Kým je predseda na návšteve, poslanci v Európskom parlamente otvorili tému boja proti nelegálnej práci. Tej sa darí najmä teraz, keď je bez zamestnania až 26 miliónov ľudí, a tak sú radi, ak si nájdu aspoň niečo načierno. To však zamestnávateľovi dáva do rúk všetky tromfy – nielenže obchádza daňové, ale aj pracovné zákony.

„Musíme bojovať s nelegálnou prácou, ktorá je v Európe naozaj veľkým problémom. Následne vďaka tomu vytvoríme nové miesta a znížime nezamestnanosť,“ vysvetľuje poslankyňa Jutta Steinruck. „Zvýšia sa tiež príjmy štátov z daní a sociálneho zabezpečenia.“

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Včera stihli europoslanci aj hlasovať o autorských práavch. Preberali zmeny, na základe ktorých by sa k Európanom malo dostať voiac hudby – online si budeme môcť vypočuť oveľa širší výber hudby. A to bude mať pozitívny vplyv aj na rozvoj talentu a kultúry, ako objasňuje poslanec Sajjad Karim: „Hudba bude dostupná cez telefóny, či tablety. Ľudia si ju môžu vypočuť a objaviť niečo nové. To mlže podnecovať umelcov k ďalším inováciám, a to v takej miere, aká tu doteraz nebola.“

Viac sa o týchto témach dozviete z videa: 

O nin

Odporúčame pozrieť

spotrebice

Neviete zohnať opravára spotrebičov? Europoslanci prijali smernicu, ktorá to zmení

Máte pokazenú práčku, mixér, či telefón a radi by ste si ho dali opraviť? Lenže …

Consent choices