Zen auto
PHOTO: © European Union, 2013

Alternatívne palivá dostali zelenú. Ale… môže to stáť desať miliárd eur – daňových poplatníkov!

Zen auto
PHOTO: © European Union, 2013

Stojí nám zdravie našej planéty za toľké peniaze? Túto otázku najprv riešili europoslanci a teraz ju budú musieť zodpovedať aj vlády jednotlivých členských krajín. V Európskom parlamente sa totiž rozhodli podporiť autá budúcnosti. Predstava, že budeme žiť vo svete bez skleníkových plynov a konečne našu planétu trochu odľahčíme, je lákavá. Ako to však býva – nič nie je zadarmo.

Pri výbere auta totiž 90 percent zákazníkov stále tie ekologické obchádza. Podľa Európskej únie za to môže chýbajúca infraštruktúra, čo zástupkyňa výrobcu vozidla na alternatívny pohon iba potvrdzuje. „Nárast počtu zákazníkov je úzko prepojený s nárastom počtu nabíjacích staníc,“ vysvetľuje Stéphanie Fain. „Vytváranie novej nabíjacej stanice zakaždým výrazne zvýši počet našich zákazníkov.“

Európsky parlament preto odhlasoval nové pravidlá. Na základe nich by mali krajiny vytvoriť minimálny počet nabíjacích staníc a tiež štandardizovať zástrčky pre nabíjacie vozidlá. Podľa Komisie to celé bude stáž závratnú sumu – približne 10 miliárd eur. A objavuje sa jedna podstatná otázka: kto to zaplatí? Voľba padla na daňových poplatníkov. Proti tomu sa rozhodne postavili zelení. Podľa nich bude mať tento krok presne opačný efekt, ako by si všetci priali.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

„Takto to nefunguje. Vždy je to rovnaké, no ostatné politické skupiny to podporili. Toto je zlý krok. Je to zlý krok pre Európu, pre kvalitu vzduchu, pre klimatické zmeny,“ zhodnotil situáciu poslanec za zelených Keith Taylor.

O správe teraz budú rokovať vlády štátov. Niektoré chcú tieto plány rezolútne stopnúť. Vyjednávač a europoslanec Peter Van Dalen vie, že prichádza čas náročných rokovaní: „Ide o klasickú chybu, ktorú v Bruseli robí mnoho kolegov. Chcú to priveľmi regulovať, takže teraz je to príliš komplikované.“

Pokiaľ to chcú stihnúť ešte pred májovými voľbami do EP, mali by začať čím skôr. Bude to zrejme beh na dlhé trate.

Viac sa dozviete v pripojenom videu:

O nin

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices