Blafovanie ECB

ecb
PHOTO: Flickr.

Už vieme, že ECB má pripravenú zbraň hromadného ničenia v podobe OMT mechanizmu, zameraného na kúpu dlhopisov krajín v problémoch. Detaily tohto plánu však dodnes nie sú známe. Dodnes stačí rétorika. Pred dvoma týždňami ECB oznámil pokles základných úrokových sadzieb. No a tento týždeň zdroje z prostredia ECB priniesli informácie, že banka uvažuje nad negatívnymi úrokovými sadzbami na depozity komerčných bánk vo výške mínus 0,1 %. To by bolo po prvý krát, čo by banka pristúpila k takémuto opatreniu. Z môjho hľadiska to však nie je úplne pravdepodobné, i keď nie vylúčené. ECB má totižto stále v zálohe ďalšie kolo LTRO, QE v podobe ako funguje v USA, či priame intervencie na menových trhoch, ktoré minulý týždeň začala využívať Česká národná banka. Takže ako vždy uvidíme a necháme sa prekvapiť. Avšak tieto správy svedčia o jednom. O bezmocnosti európskych lídrov. K tomu prispieva i fakt, že na strane druhej, predstavitelia EU zas rozmýšľajú nad špeciálnymi pôžičkami. Tie by udeľovali pre krajiny, ktoré sa rozhodnú podniknúť reformu v oblasti verejných financií. Áno. Čítate dobre. Dlhmi ideme bojovať proti dlhom. Pôžičky by mali byť vhodné pre menšie krajiny, tak si možno Slovensko niečo ukoristí. To, či urobí nejakú reformu, na to radšej ani nepomyslím. Dnes sa tu za reformu vydáva všeličo.

Bundesbanka upozorňuje vo svojej pravidelnej správe z minulého týždňa, že krajiny južnej Európy a ich bankový sektor sa nachádzajú v bludnom kruhu. Podľa Bundesbanky nakúpili talianske banky o 175 mld. euro viac národných dlhov, ako tomu bolo v novembri 2011 (o 70%). Expozícia španielskych bánk sa zvýšila o 81%, írskych o 60 % a portugalských o 51%. To je okrem OMT mechanizmu druhý dôvod, prečo sú zatiaľ úrokové miery na dlhopisy týchto krajín v udržateľných pásmach.

Jedným z najlepších príkladov „efektívnosti“ EU je každomesačné sťahovanie celého parlamentu z Bruselu do Štrasburgu. Čuduj sa svete, začalo to vadiť i samotným poslancom. Parlament teda skúsil navrhnúť, či by sa to nedalo stopnúť. Francúzi ho za to zažalovali. A vyhrali. Členovia parlamentu sa však nevzdávajú. Hľadajú riešenie. To má spočívať v návrhu, aby mohli oni sami hlasovať, kde budú zasadať. Návrh neobsahuje žiadnu zmienku miesta. Len, aby to nedopadlo napokon tak, že budú cestovať po celej EU. Veď čo je demokratickejšie, ako zasadanie v každom kúte Európy. Slovenská vláda výjazdové zasadnutia už má.

Už viac krát sme písali, že hlavným problémom dneška nie je len verejný dlh. Problémom je celkový dlh. Jeho súčasťou je i privátny dlh, ktorý rovnako nie je investovaný len do efektívnych výrob. Príkladom alarmujúceho stavu môže byť Británia. Tam dosiahol súkromný dlh nový rekord na úrovni 1,4 bilióna libier. Znamená to, že domácnosti dlžia 94 % ročného HDP. Priemerne je to 54 tis libier na domácnosť, čo je takmer dvojnásobok spred desiatich rokov. To, čo je zároveň negatívne je, že 10 % najchudobnejšej populácie má dlh 4 násobne vyšší, ako je ich ročný príjem. Neprekvapuje teda, že každý rok v krajine ohlási asi 130 tisíc ľudí osobný bankrot.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

Z globálneho hľadiska až 86 % spoločností neplánuje v roku 2014 prijímať nových zamestnancov. Vyplýva to z prieskumu, do ktorého bolo zapojených až 11 000 spoločností. Len 33 % z nich vidí budúci rok z ekonomického hľadiska optimistickejšie. Na strane druhej je väčší optimizmus medzi firmami z USA. Tam len 19 % z nich uviedlo, že nebudú v roku 2014 prijímať nových zamestnancov a až 41 % z nich si myslí, že rok 2014 bude omnoho lepší.

Už viac krát sme spomínali, že Čína plánuje zaradiť svoju menu na medzinárodne uznávaný piedestál. Svedčí o tom fakt, že uzavrela viaceré swapové dohody s významnými obchodnými partnermi. Rovnako sa hovorí o výraznom nákupe zlata, z ktorého časť veľmi pravdepodobne smeruje do trezorov centrálnej banky. Minulý týždeň centrálna banka vyhlásila, že krajina nebude ďalej profitovať z navyšovania svojich zahraničných rezerv, ktoré má vo veľkosti 3,6 bln. USD. To znamená, že sa to týka veľmi pravdepodobne  i amerického doláru a dlhopisov USA. Druhým dôležitým oznamom bolo, že centrálna banka sa postupne stiahne z menového trhu a ponechá výmenný kurz na trhové sily a rozšíri denný limit obchodovania ich meny. Vidíme teda pred sebou vznik jednej z nových rezervných svetových mien? Pravdepodobne áno.

Správa zo zasadnutia monetárnej komisie FEDu poodhalila, že FED uvažuje nad znížením nákupov dlhopisov v nasledujúcich mesiacoch. Tomu však moc neverím, vzhľadom na to, že miera nezamestnanosti nie je jediným dôležitým ukazovateľom. Dôležitá je i štruktúra trhu s nezamestnanosťou, ktorá už taká ružová nie je. Na strane druhej však Ben Bernanke uviedol, že aj keby sa zmiernili nákupy dlhopisov, tak to neznamená, že úrokové miery neostanú na nízkych úrovniach ešte dlhú dobu. To je jeden zo znakov toho, že ani centrálni bankári neveria, že sa v ekonomike USA štrukturálne zmeny udiali.

Komentár pripravil Matúš Pošvanc, Nadácia F.A.Hayeka.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices