Patríme k falzifikátovým veľmociam! Nie je euro ako euro

euro
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Tí, ktorí na brehu Hrona vykopali falošné euromince, našli hotový poklad. Aj keď tieto peniaze nemajú žiadnu hodnotu. Množstvo nájdených falzifikátov nás iste zaradí medzi falzifikátové veľmoci.

Nominálna hodnota je vysoká

„Toto nie je aktivita, ktorej by sa venovali nejakí osamelí zločinci, ale vždy je to aktivita organizovaných skupín,“ tvrdí hovorca Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Kým sa pred zavedením eura mince neoplatilo falšovať vôbec, teraz je ich nominálna hodnota v porovnaní so starými európskymi menami pomerne vysoká. Za jedenásť rokov spoločnej meny policajti odhalili v krajinách ako Rakúsko, Portugalsko, Španielsko, Taliansko, Bulharsko, Grécko, Poľsko, či Maďarsko, dovedna 19 falšovateľských dielní.

Falšovanie nie je také náročné

„V rámci EÚ sledujeme stúpajúci trend, pokiaľ ide o odhaľovanie falzifikátov či už mincí, alebo bankoviek,“ dodáva Králik. Falšovatelia mincí pritom každým rokom čoraz viac napredujú. Ich falzifikáty sa blížia takmer k dokonalosti.

Viac..  Robert Hajšel: Pri novej norme euro7 ide o zbytočné odbočenie od cieľa EÚ

„Falšovanie týchto moderných mincí nie je až také náročné, pokiaľ človek má tú technológiu,“ hovorí numizmatik Ing. Andrej Macho. Najväčší problém je potom už iba dostať takéto mince do obehu, na čo s veľkou pravdepodobnosťou čakali aj mince ukryté na brehu Hrona.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices