Problém, ktorý sa netýka len nás: dôchodkový systém treba upraviť v celej Európe!

seniori
PHOTO: Flickr.

Na penziu je dobré začať myslieť čo najskôr. Taká je dnes doba a na tom sa zhodujú aj odborníci. Môže sa to zdať ďaleko, ale kto nechce na staré kolená trieť biedu, mal by začať uvažovať nad šetrením veľmi skoro. A netýka sa to iba Slovákov, ale obyvateľov celej Európskej únie.

Teda aj tých, ktorí teraz žijú a dobre zarábajú v inej krajine. Tí sa totiž môžu pýtať, či neprídu o svoj nárok, ak sa raz rozhodnú vrátiť domov. Nejasnosti, týkajúce sa dôchodkového systému, ktorý sa v jednotlivých krajinách líši, sa teraz snažia riešiť v Európskom parlamente.

V niektorých štátoch  totiž doba nároku – teda obdobie, v ktorom ešte človek nemá právo na priznanie dôchodku – trvá aj 10 rokov. Po novom ale má byť v celej Európe obmedzená na tri roky. O práva nikto nepríde, pretože sa môžu presúvať. Časom vznikne aj systém na sledovanie, zatiaľ si ale potenciálni dôchodcovia musia všetko ustriehnuť sami.

„Nový návrh nepokrýva oblasť daní,“ upozorňuje Anne-Sophie Parent zo siete Age Platform Europe. „Zamestnanecké penzijné pripoistenie sa zdaňuje v štátoch rôzne – buď zdieľaním príspevkov, zdanením úrokov alebo zdanením peňazí pri výbere.“

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Krajiny Únie by mali do februára začať proces prijímania penzijných úprav do zákonov. A už sa aj ponúka ďalšia zaujímavá téma – jednotný vek odchodu do penzie…

Pozrite si aj reportáž, venovanú tejto téme:

O nin

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices