Chris Murphy EP
© European Union, 2013

Týždeň v EP: Američania „žehlili“ škandál, poslanci riešili etickú dilemu a hlučnosť v mestách

Chris Murphy EP
© European Union, 2013

Ďalší pracovný týždeň v Európskom parlamente sa končí a my vám prinášame prehľad toho, čo poslanci tentoraz riešili. V polovici týždňa sme vás informovali o prvých bodoch zasadnutia – a tu sú ďalšie. Američania sa snažili „vyžehliť“ ešte stále rezonujúci špionážny škandál, poslanci mali pred sebou otázku, či je nová dohoda s Marokom krádež alebo nie a pozreli sa aj na to, aké problémy spôsobuje prílišný hluk obyvateľom miest.

Tento týždeň mali Bruseli dôležitú návštevu – amerického senátora Chrisa Murphyho. Poslanci s ním rokovali aj v záujme urovnania rozdielnych názorov na tvrdenia o špionáži orgánmi NSA.

„V súčasnosti vo Washingtone diskutujeme o dôležitej téme adekvátneho nastavenia našej spravodajskej služby, “ pripustil Murphy. ktorý následne otvoril tému dohody USA – EÚ o voľnom obchode i prenose osobných údajov. Ľady sa zrejme roztopili – napriek tomu, že Komisia Američanom pohrozila, oznámila, že dodrží všetky dohody.

Svoje svedomia trochu poslanci potrápili počas rokovaní o dohode s Marokom. Trvanie posledného dohovoru vypršalo ešte pred dvoma rokmi, a tak by teraz európskym rybárom nemalo nič brániť v tom, aby sa vrátili do týchto vôd. Jedna z najväčších dohôd o rybolove s Marokom ale vyvoláva etické otázky – dôvodom je sporné územie západnej Sahary, okupované do roku 1975. Hoci väčšina poslancov novú dohodu predbežne schválila, nájdu sa aj takí, ktorí sú jasne proti.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

„Únia by mala rešpektovať prírodné zdroje okupovaných území, ktoré patria tamojšiemu ľudu. Nemôžemepreto rokovať s národom utláčateľov, ani mu platiť za prístup k zdrojom. Ľudia zo západnej Sahary to nazývajú krádežou – a presne tak to je,“ tvrdí poslankyňa Isabella Lövin. Či jej kolegovia napokon dajú za pravdu, sa ukáže na decembrovom zasadaní EP.

A práve tam sa bude znova rozoberať aj ďalšia téma tohto týždňa – znečistenie hlukom. Nadmerná hlučnosť totiž podľa upozornení WHO môže viesť k poruchám spánku, či infarktu a stúpa aj počet prípadov hluchoty. Ohrozenie sa týka viac ako 200 miliónov obyvateľov miest.

Poslanci preto schválili nové pravidlá, obmedzujúce hlučnosť áut, dodávok, autobusov a kamiónov. Ak definitívne prejdú, výrobcovia vozidiel budú musieť urobiť zmeny do roka – dvoch.

Pozrite si video, venované tohtotýždňovým témam v EP:

O nin

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices