Slovenská ekonomika sa pýši najrýchlejším rastom z eurozóny

automobilka
PHOTO: Flickr.

Uplynulo už vyše päť rokov od pádu banky Lehman Brothers, s ktorým je spájané dno svetovej finančnej krízy. Ani za tento čas sa hospodárstvo Európskej únie nedokázalo plne spamätať z následných problémov, keď jeho HDP stále nedosahuje predkrízové parametre. V prípade eurozóny sa pohybuje okolo 98 percent výkonu z roku 2008.

Podľa Stanislava Pánisa, analytika J&T Banky, len približne každá tretia ekonomika členských krajín Európskej únie v tomto roku prekoná úroveň rekordného roka 2008. V prípade krajín platiacich eurom to platí o ôsmych zo 17-tich. Poľsko sa dokázalo ako jediná krajina z Európskej Únie úplne vyhnúť recesii. Jeho HDP by malo byť na konci roka 2013 približne o 14 percent vyššie, ako pred piatimi rokmi.

Slovenské HDP by malo za tento rok dosiahnuť asi 105 percent výstupu z roku 2008. Na predkrízovú úroveň sme sa pritom dostali už v roku 2011 spolu s Nemeckom či Rakúskom ako našimi hlavnými obchodnými partnermi. V postkrízovej päťročnici sme najrýchlejšie rastúcou ekonomikou eurozóny a treťou najrýchlejšou v rámci Európskej únie za už spomínaným Poľskom a Švédskom. Na opačnom konci rebríčka sa ocitlo Grécko, ktorého ekonomika za päť krízových rokov klesne o vyše pätinu. Kontrakciu o viac ako 10 percent zaznamenajú za rovnaké obdobie aj Cyprus, Chorvátsko a Slovinsko.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Hoci makroštatistiky ukazujú, že hospodárska situácia sa postupne zlepšuje, Európska únia má pred sebou ešte dlhú cestu, aby sa dostala na predkrízové úrovne.

Krajiny EÚ s najväčším nárastom a poklesom HDP medzi rokmi 2008 a 2013:

hdp v stálych cenách

ZDROJ: J&T Banka

 

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices