Britániu čaká rozhodovanie o vystúpení z EÚ. Škótsko zase o vystúpení zo Spojeného kráľovstva

doubledecker
PHOTO: Flickr.

Britániu čaká rozhodovanie o vystúpení z EÚ. Škótsko zase o vystúpení zo Spojeného kráľovstva. Nacionalistická strana už pripravila plán fungovania nezávislého Škótska. Jedna vec je v ňom nezodpovedaná – členstvo Škótska v EÚ. Jasno má len španielsky premiér Rajoy. Škótom, ale zároveň aj Kataláncom odkázal, že v prípade osamostatnenia bude musieť nová krajina prejsť kompletným prijímacím procesom do EÚ.

Po dlhom čase si Európa všimla aj Slovensko. Popri výsledku volieb v banskobystrickom VÚC zaujalo aj rozhodnutie vlády vyplatiť vianočný dôchodok iba ľuďom žijúcim na Slovensku. Komisia nás kvôli tomu bude žalovať na Európskom súdnom dvore.

Legenda európskej politickej scény Silvio Berlusconi pravdepodobne hrá posledné dejstvo svojej politickej šarády. Napriek jeho tvrdeniu, že má nových sedem svedkov, ktorí potvrdia jeho nevinu, ho senát tento týždeň vykopol zo svojich radov. To bola súčasť trestu za daňové podvody, ktorý Silvio dostal. Berlusconi síce splnil vyhrážky a stiahol v reakcii na svoje vylúčenie stranu z koalície, ale taliansku vládu to neohrozilo. Jeho strana sa totiž rozštiepila a časť poslancov ostala s koalíciou.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie emisií z odvetvia budov

Ale nestrácajme nádej, on mal vždy nejaké eso v rukáve. Bez neho by to nebola v EÚ taká sranda.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices