Firmy v EÚ sa vyhýbajú plateniu daní. Využívajú rozdiely v predpisov členských štátov

euro
PHOTO: Flickr.

Zamedzenie „dvojitého nezdanenia“

Spoločnosti využívajú tzv. hybridné úvery, ktoré umožňujú zneužívanie súčasných pravidiel. Tieto úvery sa v závislosti od krajiny považujú buď za odpočítateľné splátky dlhu alebo za nezdaňované dividendy.

To môže viesť k odpočtu dane v jednej krajine (pre dcérsku spoločnosť) a daňovú výnimku v druhej krajine (pre materskú spoločnosť). Firma tak zaplatí minimálnu alebo nulovú daň zo zisku dcérskych spoločností v niektorých krajinách.

Podľa nových pravidiel budú musieť spoločnosti zaplatiť daň z prichádzajúcich platieb, ak bola táto daň odpočítaná inde ako splátka dlhu. Týmto by sa malo zabrániť cezhraničným spoločnostiam, aby využívali svoje vnútorné peňažné prevody na vyhýbanie sa daňovej povinnosti.

Prijatie opatrení na úrovni EÚ je v tomto prípade mimoriadne výhodné – národné riešenia tohto problému by mohli mať za následok, že by členské štáty prišli o časť svojich daňových príjmov. Podniky navyše už nebudú môcť premiestniť alebo založiť dcérsku spoločnosť v inej krajine EÚ len s cieľom využiť rozdiely vo vnútroštátnych predpisoch.

Boj proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa dani

Otázka vyhýbania sa plateniu daní je prioritou nielen na európskej, ale aj na medzinárodnej úrovni. O tomto probléme sa rokovalo aj na nedávnych stretnutiach G- 8 a G- 20, na ktorých lídri krajín podporili akčný plán EÚ na boj proti daňovým podvodom a únikom

Tento plán, ktorý bol predstavený v decembri 2012, obsahuje komplexný súbor opatrení, ktorý by mal štátom EÚ vynahradiť miliardy eur, o ktoré prišli v dôsledku daňových podvodov a únikov.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Komisia navyše pracuje aj na balíku predpisov týkajúcich sa kódexu daňových poplatníkov, európskeho daňového identifikačného čísla, usmernení o sledovaní finančných tokov a opatrení na obmedzenie fungovania daňových rajov.

Očakáva sa, že členské štáty schvália novelu smernice EÚ o materských a dcérskych spoločnostiach a do 31. decembra 2014 ju transponujú do svojich vnútroštátnych právnych poriadkov.

Nové pravidlá

Zmeny pravidiel zdaňovania príjmov právnických osôb majú zvýšiť rozpočtové príjmy členských štátov a odstrániť medzery v právnych predpisoch, ktoré niektoré firmy využívajú na to, aby sa vyhli plateniu daní.

Nové pravidlá majú zabrániť firmám, aby využívali rozdiely v daňových predpisoch jednotlivých členských štátov a prispeli spravodlivým podielom do rozpočtu.

Cieľom platnej smernice EÚ o materských a dcérskych spoločnostiach z roku 1990 bolo zabrániť riziku dvojitého zdanenia spoločností pôsobiacich vo viacerých krajinách EÚ. Avšak niektoré podniky využívajú medzery v systéme a vyhýbajú sa plateniu daní zo svojich cezhraničných platieb.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices