Daniele Nouy
© European Union, 2013

Najmocnejší človek v Európe bude možno žena!

Daniele Nouy
© European Union, 2013

Hovorí sa, že najmocnejším človekom na svete je americký prezident, ale z európskeho pohľadu toto prvenstvo Barackovi Obamovi možno už onedlho vyfúkne žena. Daniéle Nouy je horúca kandidátka na šéfku bankového dohľadu. Ak by uspela, dohľad nad viac ako 6000 európskymi bankami by z nej mohol urobiť najvplyvnejšiu ženu sveta.

Francúzska sa už podrobila paľbe otázok poslancov Európskeho parlamentu, ktorí sa rozhodujú, či ju podporia na decembrovej schôdzi. Jednotný mechanizmus dohľadu má vstúpiť do účinnosti už v roku 2014.

Poslanci ale neriešia iba peniaze, ale aj ochranu zvierat. Situácia je totiž pri niektorých druhoch priam alarmujúca. Napríklad v Afrike pytliaci denne zabijú až 90 slonov! Pslanci Výboru pre životné prostredie vyzývajú Európu k činu skôr, než nám úplne vyhynú nielen slony, ale aj tigre a levy.

Pýtate sa, čo s tým má spoločné náš kontinent? Európa je tranzitnou stanicou ilegálnych výrobkov z divokých zvierat z krajín ako Čína a juhovýchodná Ázia. Svoje znepokojenie vyjadril aj poslanec Gerben-Jean Gerbrandy, ktorý tvrdí, že tempo, akým drancujeme prírodné zdroje, je bezprecedentné. „Tento problém je naozaj naliehavý, dúfam, že ak sa zaň postaví EÚ, zabránime tomu, aby sa naše deti museli chodiť dívať na slony len do múzeí,“ zdôraznil.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Tento týždeň majú predstavitelia Únie za sebou dôležitý samit Východného partnerstva, ktorý sa konal v lotyšskom Vilniuse. Tesne pred ním vyjadril Európsky komisár pre rozšírenie a susedskú politiku Štefan Füle nádej, že to bude významný krok vpred vo vývoji Východného partnerstva a že sa podarí uzavrieť dohody o viacerých oblastiach.

Viac o jeho očakávaniach, ale aj o ostatných dvoch témach sa dozviete z videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices