angela merkel
PHOTO: © European Union, 2013

Nemci nechali peňaženku naďalej na stole a prosia ostatné štáty, aby sa tento krát naozaj správali zodpovedne

angela merkel
PHOTO: © European Union, 2013

Koalícia kresťanských demokratov a sociálnych demokratov sa dohodla na koaličnej zmluve. Z nej vyplýva, že vláda plánuje robiť to, čo doteraz. Teda že členovia eurozóny sa dohodnú na záväzných reformách, že pravidlá sa musia upraviť tak, aby sa kríza neopakovala, že budú naďalej podporovať problémové štáty, ale odmietajú spoločnú zodpovednosť za dlhy…

Všetko sme už počuli. Nemci nechali peňaženku naďalej na stole a prosia ostatné štáty, aby sa tento krát naozaj správali zodpovedne. Chýba jasnejší postoj novej vlády k horúcej téme nasledujúcich mesiacov – európskemu rezolučnému fondu. Ten má byť súčasťou bankovej únie a zo spoločných peňazí zachraňovať padajúce banky. Celá dohoda je nemastná-neslaná a jediný zaujímavejší bod je tak maximálne požiadavka spraviť z nemčiny ďalší pracovný jazyk EÚ popri angličtine a francúzštine.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Situácia sa nemení ani ohľadom definitívneho odobrenia programu OMT Európskej centrálnej banky na nákup dlhopisov. Nemecký ústavný súd má rozhodnúť, či ECB neprekročila týmto programom svoje právomoci. Súd zatiaľ iba rozhodol, že rozhodne až budúci rok. Minulé verdikty ohľadom eurovalu žiaden šok nepriniesli, preto sa málokto obáva šokujúceho rozhodnutia ohľadom OMT.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

 

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices