J. Počiatek: Európska únia nám preplatí všetky rozostavené diaľnice na východe

diaľnica
PHOTO: Flickr.

Bratislava – Európska únia preplatí Slovensku 85 percent z oprávnených nákladov na výstavbu oboch diaľničných úsekov medzi Jánovcami a Jablonovom, ako aj výstavbu rýchlostnej cesty R4 Košice – Milhosť. Brusel tak Slovensku zaplatí takmer 190 miliónov eur. Ako upozornil minister dopravy Ján  Počiatek, po tom, čo nám už v lete Brusel odsúhlasil aj financovanie úseku Fričovce –Svinia je už dnes zabezpečené financovanie na všetky diaľničné úseky na východe Slovenska.

V prípade diaľnice R4 sme museli absolvovať aj komplikovaný cezhraničný proces posudzovania vplyvov na životné prostredie a som veľmi rád, že s našou prácou bola Komisia spokojná,“ povedal minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.  Rovnako významné je aj zabezpečenie financovania na oba diaľničné úseky diaľnice D1 medzi Jánovcami a Jablonovom.

Úsek diaľnice D1 Jánovce – Jablonov sa skladá z dvoch stavebných celkov, ktorých dĺžka je spolu 18,54 kilometra. Európska únia na tento projekt prispeje z Kohézneho fondu celkovou sumou vo výške 146,3 milióna eur. Úsek je súčasťou diaľnice D1, ktorá bude chrbtovou kosťou slovenskej diaľničnej siete a je zaradená do koridoru TEN-T Západ – Východ.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Rýchlostná cesta R4 Košice – Milhosť je súčasťou základného cestného systému Slovenskej Republiky a je zaradená do siete diaľnic a rýchlostných ciest SR pod označením R4. Jej funkciou je zabezpečenie bezpečného, kapacitného a rýchleho cestného prepojenia medzi Košicami a štátnou hranicou s Maďarskom.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices