Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 48. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

EUROZÓNA

Po nových 5 – eurových bankovkách pribudnú v našich peňaženkách aj nové 10 – eurovky. Európska centrálna banka [ECB] minulý týždeň oznámila, že 13. januára 2014 predstaví novú podobu tejto bankovky a v priebehu roka ju zavedie i do obehu.

Minulý týždeň prenikli na trh správy, že ECB zvažuje nové kolo LTRO úverov, ktoré by mali fungovať podobne, ako schéma „funding for lending“ existujúca vo Veľkej Británii. Na základe tejto schémy si komerčné banky môžu od centrálnej banky požičiavať na dlho a lacno za podmienky, že získané zdroje použijú na úverovanie malých a stredných podnikov [SME]. Práve tento efekt chýbal v prípade prvých dvoch kôl LTRO úverov od ECB, keď banky požičané zdroje neposunuli do reálnej ekonomiky. Splatnosť nového kola LTRO by mala byť kratšia, a to 9 až 12 mesiacov.

GRÉCKO

Po dlhšej dobe prišla pozitívna správa pre Grécko. Ratingová agentúra Moody´s v piatok 29. novembra 2013 zvýšila ratingové hodnotenie tejto dlhmi zmietanej krajiny o jeden stupeň z úrovne C na Caa3 so stabilným výhľadom. Dôvodmi zlepšenia gréckeho ratingu sú podľa agentúry výrazný pokrok vo fiškálnej konsolidácii, zlepšenie strednodobého výhľadu ekonomiky a značné zníženie nákladov na dlhovú službu. Pozitívom je aj zníženie deficitu platobnej bilancie na odhadovaných – 0,5 % HDP v tomto roku z rádovo desiatich percent v rokoch predchádzajúcich.

Známy je už aj termín návratu inšpektorov Trojky do Grécka. Kontrola plnenia podmienok stanovených v memorande o pomoci by mala pokračovať po zasadnutí skupiny ministrov financií eurozóny Eurogroup, ktoré sa uskutoční 9. decembra. Je tak už jasné, že ani na tomto stretnutí ministrov k uvoľneniu odkladanej ďalšej tranže pomoci pre Grécko nedôjde.

MAĎARSKO

Po tlaku zo strany vlády Viktora Orbána maďarský najvyšší súd prikývol a posvieti si na zákonnosť pôžičiek, ktoré komerčné banky poskytli obyvateľstvu v cudzích menách. Orbána na budúci rok čakajú voľby a vyvíja tak veľký tlak na to, aby dlžníkom poklesli ich premrštené mesačné splátky. Tie sú dôsledkom výrazného oslabenia forintu od obdobia, kedy boli úvery ľuďom poskytnuté. Podľa oficiálnych štatistík vykazujú maďarské banky pohľadávky z cudzomenných pôžičiek v objeme až 3,7 bil. HUF [t. j. cca 12,5 mld. EUR] a to predovšetkým vo švajčiarskych frankoch a eurách. Približne pätina zo 755 tis. dlžníkov je pritom v omeškaní so splátkami o viac než 90 dní.

USA

Zdá sa, že tohtoročný čierny piatok a následný víkend bol pre obchodníkov menej úspešný než ten vlaňajší. Podľa odhadov americkej Národnej federácie maloobchodníkov utŕžili obchody v úvode sezóny predvianočných nákupov 57,4 mld. USD, čo predstavuje – 2,7 % pokles oproti vlaňajším 59,0 mld. USD. Počas nákupného šialenstva zavítalo do obchodov 141 mil. ľudí, čo je nárast oproti vlaňajším 139 mil., avšak priemerná útrata na osobu sa znížila zo 424 USD na 407 USD. Nárast tržieb však bol zaznamenaný v prípade online nákupov, ktorých hodnota len za štvrtok a piatok dosiahla takmer 3 mld. USD.

CYPRUS

Šéf misie Medzinárodného menového fondu [MMF] na Cypre Velculescu zložil malej ostrovnej ekonomike poklonu, keď uviedol, že Cyprus učinil veľký pokrok a je na dobrej ceste naplniť podmienky záchranného programu. Cyperské ministerstvo financií zároveň vyhlásilo, že učiní ďalšie kroky v oblasti daňovej legislatívy. Spolu s ďalšími tromi jurisdikciami bol totiž Cyprus na nedávnom medzinárodnom fóre označený za nevyhovujúci globálnym daňovým štandardom.

BITCOIN

Hodnota virtuálnej meny Bitcoin cez víkend po prvýkrát v histórii pokorila hranicu 1 200 USD, keď ju nahor hnali očakávania ďalšej širšej akceptácie tohto virtuálneho platidla vo svete. Vlani v novembri sa pritom jeden Bitcoin obchodoval za cca 12 USD a za rok tak jeho cena vzrástla viac než 100 – násobne, t. j. o cca 10 000 %. Rozmach Bitcoinov i rast ich ceny je následkom postupnej akceptácie tejto virtuálnej meny ako platidla v najrôznejších krajinách sveta. Bitcoiny pritom nie sú zákonnou menou žiadnej krajiny. Je to v podstate softvér, ktorý vyvinul anonymný programátor ešte v roku 2008. V prospech Bitcoinov hovorí najmä fakt, že na rozdiel od „skutočných“ mien, ako sú americký dolár či euro, je ponuka Bitcoinov obmedzená. V súčasnosti je v obehu cca 12 mil. Bitcoinov a využívajú sa na platbu za najrozličnejšie tovary od cukríkov cez elektroniku až po školné.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices