Smutná štatistika, naše platy patria k najhorším v EÚ!

peňaženka
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – K bohatým krajinám eurozóny máme ešte ďaleko. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu. Porovnávali sa platy v krajinách Európskej únie a opäť sme skončili medzi najhoršími. V Európe stále patríme k najlacnejšej pracovnej sile.

Najviac zarobia za hodinu Švédi

Čašník či zvárač zarobí na Slovensku oveľa menej ako v Nemecku. Na Slovensku vám za hodinu práce zaplatia niečo vyše 8 eur, kým v Nemecku za tú istú prácu dostanete 31 eur.

Najvyššie hodinová cena práce je vo Švédsku: 42,20 eur a najnižšia v Bulharsku – 3,60 eur. Spomedzi 27 krajín EÚ však patria Slováci k tým najlacnejším pracovníkom. Lacnejší ako my sú okrem Bulharov ešte Rumuni, Litovčania, Lotyši, Poliaci a Maďari.

Aj Gréci zarobia dvakrát viac ako my

Cena práce našich najbližších susedov – Čechov je 10,70 eur. Extrémny rozdiel je však pri ďalšom susedovi – cena práce Rakúšana je na hodinu 30,20 eur. Spomedzi ďalších susedných krajín sú v rebríčku za nami už spomínaní Maďari a Poliaci.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Zaujímavý údaj vyplýva aj z ceny gréckeho pracovníka. V štáte, kam sme poslali milióny eur v záchranných balíčkoch, občania stoja skoro 2-krát toľko ako u nás doma.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices