Dnes je medzinárodný deň dobrovoľníkov. V rámci EÚ pomáhajú Slováci priemerne

Ochota pomáhať a nadšenie pre dobrú vec nie sú Slovákom cudzie. A nielen vtedy, keď Vianoce klopú na dvere. Aj na Slovensku existujú ľudia, a nie je ich málo, ktorí sú ochotní nezištne pomáhať počas celého roka. Reč je o dobrovoľníkoch, a práve im je venovaný 5. december, kedy oslavujeme medzinárodný deň dobrovoľníkov. Oslavovať tak budú všetci dobrí ľudia, ktorí pomáhajú druhým bez nároku na finančnú či inú odmenu.

vykonávali ste za posldný rok dobrovoľnú neplatenú prácuPodľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, v Európskej únii nájdeme podľa odhadov až 100 miliónov dobrovoľníkov. Na to, aby sa človek stal jedným z nich, nepotrebuje silné finančné zázemie či špeciálne zručnosti. Dobrovoľníkom sa môže stať každý z nás, kto je ochotný venovať svoj čas, energiu či schopnosti v prospech iných ľudí alebo spoločnosti. Angažovali ste sa pri verejnej zbierke, vyčistili park vo svojej obci, vyvenčili opusteného psíka alebo pomohli staršej susedke s nákupom či domácimi prácami? Všetky tieto aktivity sú súčasťou dobrovoľníctva. Mnohí z nás vykonávajú dobrovoľnícke aktivity, no za dobrovoľníkov sa nepokladajú. Aj preto sú štatistiky o dobrovoľníctve na Slovensku skresľujúce.

Podľa prieskumu kvality života nadácie Eurofound z roku 2012 sa do dobrovoľníckych aktivít zapája takmer 30 % Slovákov. Prevažná väčšina z nich však takéto nezištné činnosti vykonáva na nepravidelnej báze. Za priemerom únie, kde sa dobrovoľníctvu venuje necelá tretina Európanov, tak mierne zaostávame. Najviac dobrovoľníkov nájdeme v susednom Rakúsku, kde bez nároku na odmenu pomáha iným až viac ako polovica ľudí. Naopak, najmenej rozšírené je dobrovoľníctvo v Bulharsku, ale aj v susednom Maďarsku a Poľsku, kde sa takýmto aktivitám venuje len menej ako pätina ľudí.

Pomáhať nás baví. Slovenskí dobrovoľníci pomáhajú predovšetkým prostredníctvom neformálneho dobrovoľníctva, teda napríklad formou pomoci v domácnosti, starostlivosti o majetok či zviera, ale aj kontaktu s ľuďmi, ktorí to potrebujú. Podľa Štatistického úradu SR [ŠÚ SR] sa do neformálnych dobrovoľných aktivít zapája až takmer 783 tis. dospelých Slovákov.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Na Slovensku nájdeme aj viac než 200 tisíc ľudí, ktorí vykonávajú dobrovoľnícku činnosť v rámci alebo prostredníctvom rôznych organizácií. Väčšina formálnych dobrovoľníkov sa zapája do aktivít nezárobkových organizácií, pričom najčastejšie pomáhajú v oblasti sociálnych služieb, starostlivosti o životné prostredie či umenia a kultúry. Podľa ŠÚ SR vlani nezárobkové organizácie angažovali 208 tisíc dobrovoľníkov, ktorí počas roka odpracovali dovedna 14,3 milióna hodín. Každý evidovaný dobrovoľník tak vlani bez nároku na finančnú odmenu odpracoval v priemere 69 hodín.

Ak by si ale títo dobrovoľníci za svoju činnosť „vypýtali“ čo i len minimálnu mzdu, ekonomický prínos nimi odvedenej práce by za vlaňajší rok predstavoval 29 mil. EUR. Po prepočítaní priemernou hodinovou mzdou by táto suma dosiahla dokonca až cca 68 mil. EUR. Takýmto ročným ziskom by už nepohrdla azda žiadna väčšia firma. A to v našich prepočtoch nie sú započítaní tí, ktorí ako dobrovoľníci v oficiálnych štatistikách nefigurujú.

Byť dobrovoľníkom prináša osoh nielen pre spoločnosť, ale aj pre dobrovoľníka samotného. Dobrovoľníci nadobúdajú okrem dobrého pocitu aj lepšie komunikačné, organizačné či technické zručnosti a skúsenosť s dobrovoľníctvom im môže pomôcť odlíšiť sa od konkurencie aj na pracovnom trhu.

 

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices