Euro má nového konkurenta, valcuje ho čínska mena

juan
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Obchodovať s Čínou chce v poslednom čase asi každý. Mnohé krajiny to vyslovene potrebujú. Ešte minulý týždeň sa náš premiér spolu s ďalšími 15-timi stretol s tým čínskym v Bukurešti. Tento týždeň zase zavítal do Pekingu britský premiér Cameron. Záujem má však aj druhá strana – zámožní Číňania totiž potrebujú svoje peniaze a aj seba dostať preč z krajiny.

Ambície potvrdil aj premiér

Najväčším machrom svetového obchodu je dolár. Za ním bolo doteraz euro, ktoré momentálne tromfol čínsky juan. Komunistická vláda tlačí na rast ako nikdy predtým.

Juan je oproti doláru stále ešte v plienkach. Kým americká mena predstavuje cez 80 percent svetového obchodu, tak juan len necelých deväť. Ale medziročne si polepšil o sedem percent, čo je elegantný skok. Ambície krajiny potvrdil aj čínsky premiér minulý týždeň v Bukurešti.

Musíme zdvojnásobiť aktivity

„Musíme zdvojnásobiť naše vzájomné obchodné aktivity. V posledných rokoch sa ich objem zdvojnásobil, ale to je stále málo. Zdvojnásobme ich ešte raz,“ povedal čínsky premiér Li Kche-Čchiang.

Čo tam po poškodzovaní životného prostredia, alebo nejakých ľudských právach. Obchod je obchod a tak rovnako ako náš premiér v Bukurešti, sa z Číny vytešoval aj britský v Pekingu. „Je na čase pozrieť sa na dohodu o voľnom obchode medzi Čínou a Európskou úniou. Išlo by o obojstranne prospešnú zmluvu,“ myslí si Cameron.

Viac..  Eugen Jurzyca o nových pravidlách pre vodičov: Ak vám v Amsterdame vezmú vodičák, tento zákaz bude platiť aj vo Svidníku

Cesta z paláca na popravisko je krátka

Napriek tomu, že politici zavalení čínskym tovarom a vidinou investícií zabúdajú na neštandardné praktiky Číny, nezabúdajú na ne najbohatší Číňania. Krajinu chcú elity opustiť nielen pre expanziu biznisu, ale aj preto, lebo vedia, že v Číne môže byť cesta z paláca na popravisko pomerne krátka. Získať preto víza, či pas do vyspelých krajín, je terno.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices