westerwelle
Guido Westerwelle (prvý sprava). PHOTO: © European Union, 2013

Nemecko: Brány do EÚ sú pre Ukrajinu stále otvorené

westerwelle
Guido Westerwelle (prvý sprava). PHOTO: © European Union, 2013

Podľa nemeckého ministra zahraničia Guida Westerwella ešte pre Ukrajinu nič nie je stratené a do európskeho spoločenstva sa stále môže dostať. „Ponuka pre ňu stále platí“, vyhlásil nemecký minister pre zahraničie počas návštevy ukrajinského Kyjeva. Do krajiny pricestoval, aby sa stretol s lídrom opozície, boxerom Vitalijom Kličkom.

Podpora od bývalých prezidentov Ukrajiny

Traja bývalí ukrajinskí prezidenti podporili protesty v Kyjeve. Tiež ostro odsudzujú policajné zásahy proti demonštrantom. Tie sa začali po tom, čo ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nepodpísal asociačnú dohodu s EÚ počas summitu v litovskom Viniuse ešte koncom novembra.

Reagujú aj slovenskí politici

Podľa Jána Figeľa, bývalého eurokomisára a zároveň predsedu KDH je dnes Ukrajina zmietaná politikou, ktorá skôr reprezentuje zneužívanie moci než službu verejného záujmu.

„Verejný záujem si vyžaduje dialóg, rešpektovanie práva a hľadanie perspektívy pre celú spoločnosť, nie pre oligarchov či mocenské skupiny. Po rozhodnutí prezidenta a vlády neprijať Asociačnú dohodu s EÚ čaká Ukrajinu náročný a nevyhnutný proces postupnej kryštalizácie jasnej geopolitickej orientácie. Sila atraktívnosti EÚ, väčšej slobody a prosperity bude súperiť s mocenským prístupom Janukovyča podporovaného Moskvou. Slovensko a Únia by mali zostať otvorené a aktívne pre ďalšiu spoluprácu a pridruženie Ukrajiny k priestoru stability a európskej integrácie. Som presvedčený, že táto otvorenosť a solidarita prinesie v dohľadnej budúcnosti pozitívne ovocie na prospech občanov Ukrajiny i Európy,“ povedal Ján Figeľ pre portál EuropskeNoviny.sk.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices