Cena Lux
© European Union, 2013

Filmová cena Lux – ocenenie za témy, ktoré v súčasnosti trápia Európu i svet

Cena Lux
© European Union, 2013

Patríte k takzvaným náročným divákom a radšej ako po typickom americkom trháku siahnete po filme, ktorý má myšlienku? Tak to má Európsky parlament niečo práve pre vás. Od roku 2007 má svoju vlastnú filmovú cenu – Lux. Každoročne o ňu bojuje desať európskych filmov. Tri najlepšie sa stanú finalistami a dostávajú sa aj do našich kín. Len im chýba veľkí propagácia, a tak sa o nich málokedy dozvieme.

Tieto filmy sú totiž všetko, len nie komerčné. Odrážajú spoločenskú realitu a poskytujú podnety na zamyslenie aj pre európskych politikov. Prisťahovalectvo, sociálna integrácia, či chudoba – to sú najčastejšie témy snímok autorov z celého Starého kontinentu. Napriek tomu, že majú čo povedať, vidí ich nepomerne menej ľudí ako hollywoodske snímky. To si uvedomuje aj režisér Wim Wenders. „Stále menej a menej filmov prekračuje hranice,“ konštatuje. „Tie pritom zmizli. Európania si cestujú kamkoľvek, ale filmy nie.“

„Je náročné vytvoriť film, ktorý dokáže osloviť vo všetkých krajinách, ktorý napríklad nie je obmedzený na svoju jazykovú oblasť,“ dopĺňa ho držiteľka ceny Lux, Feo Aladag.

Philippe Lioret, iný držiteľ ceny Lux, vidí problém hlavne v jazykovej bariére. „Hegemónii americkej kinematografie veľmi prospieva, že si môžu dovoliť nadabovať každý film do mnohých jazykov,“ tvrdí.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Aby to Európsky parlament talentovaným tvorcom uľahčil, finalistom ceny Lux zabezpečí titulky v 24 oficiálnych jazykoch Únie. A nie je to lacný špás – vyjde to na viac ako 3000 eur za  jednu jazykovú verziu.

Cesta za cenou Lux sa začína v Benátkach, na festivale Mostra, kde predstavia troch finalistov. Filmy sa následne dostanú do kín vo všetkých členských štátoch a európski diváci si vyberú, ktorý ich oslovil najviac. Potom ich pár týždňov premietajú v Bruseli,v kine EP. Svojho favorita si vyberú aj poslanci. Víťaza ceny Lux vyhlasujú koncom roka na oficiálnej ceremónii v Štrasburgu.

Chcete vedieť, ktoré tituly túto cenu už získali? Pozrite si nasledujúce video:

O nin

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices