Konečne viac online hudby! Zmena by mala potešiť každého – fanúšikov i hudobníkov.

Marielle Gallo
PHOTO: Flickr.

Hovorí sa, že všetko je na webe – a je pravda, že na internete sa dnes dokážete dostať k obrovskému množstvu informácií, ale aj filmov, či hudby. Stále sú tu však zbytočné obmedzenia. Napríklad v prípade hudby. Kým v niektorých európskych krajinách je v ponuke široká škála služieb, v iných si prečítate iba hlásenie o nedostupnosti obsahu. Toto by sa ale mohlo už onedlho zmeniť.

Ešte koncom novembra totiž hlasoval Výbor pre právne záležitosti o dohode s členskými krajinami, ktoré by sa týkali licencií pre poskytovateľov hudby online pre celú Európu. Výsledkom zmien by mohol byť nielen ľahší prístup k väčšiemu množstvu hudby, ale aj podpora predaja a legálneho sťahovania. Návrh smernice má v EP na starosti francúzska poslankyňa Marielle Gallo, ktorá vysvetľuje cieľ plánovaných zmien: „Snažíme sa vybudovať jednotný digitálny trh, a tento krok k nemu povedie. Všetci európski občania by mali mať prostredníctvom kolektívnych správcov rovnaký prístup ku kultúre. Teraz máme skutočne dobre nastavený regulačný systém s väčšou transparentnosťou a lepšou správou.“

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Udeľovanie licencií pre viac území by malo podľa nej priniesť prospech všetkým. Nové online služby sa ľahšie dostanú na trh, takže ho nebude celý „okupovať“ iba iTunes. Cieľom smernice je skutočný digitálny trh, na ktorom bude legálna ponuka hudby dostupná všetkým. A vďaka tomu bude lacnejšia.

Poslanci ale tvrdia, že hlavným cieľom sú umelci. Tí takto dostanú lepšie ocenenie za svoju prácu a budú mať absolútnu kontrolu nad svojimi právami, tiež nad poplatky pre kolektívnych správcov a celkovo nad investíciami.

O nin

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices