Radikálne plány EÚ! Nové hliadky majú zabrániť stovkám úmrtiam migrantov, ktorí plávajú do Európy

migranti
PHOTO: Flickr.

Každý rok stovky migrantov prekračujú Stredozemné more v snahe dostať sa na európske pobrežie. V októbri tohto roka sa 360 takýchto migrantov utopilo, keď sa počas plavby na mori pri malom talianskom ostrove Lampedusa prevrátila ich loď.

Táto nehoda bola poslednou a najtragickejšou z mnohých, ktoré v posledných rokoch postihli potenciálnych prisťahovalcov do EÚ pri pokuse dostať sa cez Stredozemné more z Afriky do Európy.

Revízia azylovej politiky

Komisia v snahe minimalizovať riziko opakovania nehody z Lampedusy navrhla, aby migranti mohli žiadať o azyl v EÚ zo zahraničia. Zámerom je odradiť ich od často riskantných ciest do Európy.

Súčasná politika EÚ vyžaduje, aby sa žiadatelia o azyl, z ktorých mnohí utekajú pred vojnou či prenasledovaním vo svojich domovských krajinách, nachádzali na európskej pôde skôr, ako požiadajú o priznanie postavenia utečenca.

Podľa návrhu by agentúra EÚ pre správu vonkajších hraníc Frontex využívala plavidlá členských štátov EÚ na hliadkovanie na mori medzi Cyprom a Španielskom s odhadovanými nákladmi 14 miliónov EUR ročne.

Komisia verí, že okrem prevencie úmrtí na mori tento plán povedie k početnejším odhaleniam prevádzačov ľudí. Intenzívnejšie hliadkovanie by tiež malo pomôcť v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a organizovanej trestnej činnosti.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Výkonná zložka EÚ navrhla aj poskytnutie administratívnej pomoci členským štátom, ktoré sa musia vyrovnávať s veľkým počtom žiadostí o azyl.

Presídlenie utečencov

Ďalším návrhom je poskytnúť členským štátom 6 000 EUR za každého utečenca, ktorého sa im podarí presídliť. Toto opatrenie by podporilo krajiny EÚ napríklad letecky prepravovať utečencov priamo z azylových táborov alebo konfliktných oblastí.

Komisia takisto vyzvala na uzavretie dohôd, ktoré majú riadiť migráciu spoločne s tretími krajinami, najmä v severnej Afrike, cez ktoré mnohí prisťahovalci cestujú do Európy.

Ministri spravodlivosti a vnútorných vecí EÚ sú pripravení rokovať o novej iniciatíve tento týždeň ešte pred prijatím konečného rozhodnutia na samite lídrov EÚ 19. – 20. decembra.

 

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices