brusel
PHOTO: redakcia/Brusel.

Ako môžete ovplyvniť dianie v Bruseli? Riešením je občianska iniciatíva, pozrite si pravidlá

brusel
PHOTO: redakcia/Brusel.

Lisabonská zmluva vstúpila do platnosti v januári 2009 a okrem iného má v živote občana EU posilniť jeho účasť na tvorbe pravidiel, ktorými by sa EU mala riadiť. Táto aktivita sa nazýva „občianska iniciatíva“. Nič nie je však také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať.

Aby sa daným návrhom Európsky parlament zaoberal, je potrebné vytvorenie občianskeho výboru zloženého zo 7 občanov EU s pobytom v najmenej 7 rozličných členských štátoch. Následne musí byť táto iniciatíva podporená občanmi EU. Ako pre portál EuropskeNoviny.sk povedal hovorca  Európskej komisie Andrej Králik: „Je potrebný milión podpisov. Každá krajina má určený ich minimálny počet, za Slovensko je to 9750.“

Až potom toto vyhlásenie o podpore môže občiansky výbor predložiť Európskej komisii a jeho členov vypočujú na špeciálnom zasadnutí aj pred Európskym parlamentom.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Organizátori takýchto  aktivít majú presne stanovený čas, dokedy musia svoju oporu v občanoch EU podložiť ich podpismi. A v tomto bode sa začína skúška trpezlivosti a guráže aktivistov. Každý návrh musí byť v krajinách EU vhodným spôsobom prezentovaný, napríklad aj cez sociálne siete. Najväčšou oporou by mohli byť poslanci jednotlivých národných parlamentov. Záleží však na ich politickom aj osobnom názore.

O tkl

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices