EP
© European Union, 2013

Čo je nové v EP: priame spojenie s ľuďmi, zmeny na Dvore audítorov a boj za prísnejšiu reguláciu finančníctva

Európsky parlament
PHOTO: © European Union, 2013

Už v máji nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu, ale nie všetci obyvatelia Únie si uvedomujú, čo a koľko je vlastne v hre. A tak sa táto inštitúcia rozhodla urobiť krok, ktorým by sa im mala zase trochu priblížiť. EP vytvoril vlastnú tematicky zameranú stránku v rámci svojho webu, na ktorej sa dajú nájsť všetky potrebné informácie, ale aj zaujímavé správy o činnosti EP. Kto by si chcel o voľbách potrkotať, môže využiť bezplatné telefónne číslo, kde vám odpovedia na otázky o EÚ.

Stránka predstavuje podľa Európskeho parlamentu unikátne priame spojenie s občanmi. Kým sa europoslanci pripravujú na májové voľby, dejú sa viaceré zmeny. Tie personálne čakajú už onedlho Európsky dvor audítorov. Ide o európsky orgán, ktorý dohliada na správne využitie zdrojov a má zlepšovať finančné riadenie Únie. Každých šesť rokov Rada vyberá piatich audítorov, ktorých schvaľuje Výbor pre kontrolu rozpočtu. Čerství nominovaní už majú za sebou vypočutie pred poslancami.

Inés Ayala Sender vysvetľuje, aké sú hlavné kritériá: „Po prvé, musia mať vynikajúce vzdelanie v oblasti auditu, inšpekcie a hodnotenia účtov. Po druhé, požadujeme, aby boli v tomto smere nezávislí,musia byť bezúhonné vo vzťahu ku konfliktu záujmov.“

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

O nominovaných budú poslanci hlasovať na decembrovom pléne.

Začína sa tiež boj za prísnejšiu reguláciu finančníctva. Inštitúcie EÚ sa sústredili na Fondy peňažného trhu, ktoré predstavujú asi bilión eur. Keďže sú súčasťou takzvaného tieňového bankovníctva, nevzťahuje sa na ne banková licencia. A sú poriadnym rizikom pre hospodárstvo v prípade, že by si všetci investori chceli vybrať svoje peniaze naraz.

Čo s tým chcú poslanci robiť, ale aj viac k predchádzajúcim témam, sa dozviete z nasledujúceho videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices