euroscola2014
Jakub Panulin (v strede, Gymnázium Spišská Nová Ves) a jeho tím pri preberaní ocenenia. PHOTO: redakcia/IKEP.

Euroscola 2014! Najlepšou školou sa stalo gymnázium zo Spišskej Novej Vsi

euroscola2014
Jakub Panulin (v strede, Gymnázium Spišská Nová Ves) a jeho tím pri preberaní ocenenia. PHOTO: redakcia/IKEP.

Viete, čo je to Euroscola? Súťaž pre študentov a ocenení víťazi pocestujú priamo do Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Zapojiť sa mohli všetky stredné školy. Úlohou bolo informovať čo najviac ľudí o dianí v Európe.

V silnej konkurencii desiatok škôl po celom Slovensku sa nakoniec podarilo najviac obstáť gymnáziu zo Spišskej Novej Vsi. Jeho študenti zorganizovali niekoľko stretnutí a diskusií po školách, na ktorých diskutovali europoslanci, pedagógovia, analytici a študenti škôl

NAJŤAŽŠIE BOLO ZÍSKAŤ OSPRAVEDLNENKU

Ako sa vyjadril zástupca víťazov pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk Jakub Panulin (Gymnázium Spišská Nová Ves) najťažšie bolo získať voľno zo školy. „Najnáročnejšie bolo vybaviť ospravedlnenia z hodín od učiteľov. Posledné noci sme už ani poriadne nespávali, náš projekt mal obrovský úspech.“ Študenti sa stretli po prvý krát v októbri odkedy začali plánovať prvé stretnutia europoslancov.

SÚŤAŽ EUROSCOLA 2014

Už deväť rokov organizuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu súťaž Euroscola a inak tomu nie je ani tento rok, kedy prebehla prvá fáza ročníka 2014. Pri príležitosti vyhlásenia výsledkov súťaže sa 6. decembra stretli v priestoroch Európskeho informačného centra v Bratislave zástupcovia víťazných škôl, europoslanci a takisto predstavitelia Informačnej kancelárie EP na Slovensku.

Vyhlásenia výsledkov sa zúčastnili študenti a pedagógovia z 10 ocenených škôl, poslanci EP Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Eduard Kukan a riaditeľ Informačnej kancelárie Robert Hajšel. Programom sprevádzala Mária Kavuľáková a o kultúrnu stránku akcie sa postarala špeciálne vytvorená hudobná skupina Acoustic sessions.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Do súťaže sa mohli zapojiť všetky stredné školy na Slovensku, jej cieľom je posilniť verejnú diskusiu o Európe. Študenti mali organizovať podujatia, diskusie či workshopy o EÚ na témy súvisiace s voľbami do EP, krízou či zamestnanosťou mladých …

Študenti všetkých ocenených škôl vyhrali cestu do Štrasburgu, kde sa zúčastnia ďalších aktivít spojených so súťažou Euroscola 2014. Hoci malo Štrasburg pôvodne navštíviť iba osem skupín, podarilo sa to nakoniec až desiatim.

Zoznam ocenených škôl:

Gymnázium Spišská Nová Ves
Obchodná akadémia Poprad
Bilingválne gymnázium Milana Hodžu Sučany
Cirkevná spojená škola Vranov nad Topľou
Gymnázium Giraltovce
Spojená škola Martin
Gymnázium Pankúchova Bratislava
Gymnázium M.R. Štefánika Nové Mesto nad Váhom
Gymnázium sv. Františka z Assisi Žilia
Obchodná akadémia Zlaté Moravce

 

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices