nelson mandela
PHOTO: © European Union, 2013

Vlajka v Bruseli visí na pol žrde. Kondolencie k úmrtiu Mandelu prichádzajú aj od slovenských politikov

nelson mandela
PHOTO: © European Union, 2013

Nelson Mandela zomrel vo veku 95 rokov. Bojovník proti aertheidu a bývalý juhoafrický prezident podľahol dlhotrvajúcim ťažkostiam v domácom liečení. Viac krát bol prevezený do nemocnice pre opakujúcu sa infekciu pľúc.

Kondolencie aj od europoslancov

Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan vzdáva úctu bojovníkovi za ľudské práva Nelsonovi Mandelovi. Bývalý juhoafrický prezident zomrel vo štvrtok 5. decembra. Mandela sa zaslúžil o koniec apartheidu, rasovej segregácie v Južnej Afrike. Nikdy však nevolal po pomste, pretože veril, že slobodní sme iba vtedy, keď dokážeme robiť slobodnými aj iných. Jeho odkaz presahuje jeho smrť aj hranice afrického kontinentu.

Eduard Kukan mal príležitosť osobne sa s Mandelom stretnúť a sledovať ho pri jednej z jeho prvých prezidentských návštev v Spojených štátoch. „Aj tu bolo vidieť, ako jeho charizma, ľudskosť a odhodlanie dokázali ľudí nadchnúť a dodať im vieru v základné hodnoty ľudských práv a demokracie. Mandela, ako jeden z mála politikov dokázal skutočne zmeniť tento svet k lepšiemu.“

Kto bol Nelson Mandela a aká bola jeho cesta za spravodlivosťou sa dozviete v priloženom videu:

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices