Dzurinda ako nový prezident Centra pre európske štúdie: Behať sa dá aj v Bruseli

dzurinda
Mikuláš Dzurinda (druhý bežec z ľava). PHOTO: Flickr.

Centrum pre európske štúdie (CES) vzniklo ešte v roku 2007 ako podpora pre presadzovanie politických hodnôt  kresťanských demokratov a konzervatívcov (EPP). Má neodmysliteľný vplyv práve na program najväčšej strany v Európskom parlamente – EPP a dokumentov s ním spojených.

,,CES pomáha Európskej ľudovej strane hľadať odpovede na aktuálne politické výzvy, ekonomické, sociálne problémy, ako i potrebné riešenia v jednotlivých oblastiach verejnej služby“, povedal Dzurinda pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

Súčasťou centra je organizovanie rôznych školení a seminárov o politikách EÚ a vytvára priestor na diskusiu, kde účastníkmi sú verejnosť, politici a odborníci. Dialóg by mal viesť k odpovediam či už sa jedná o sociálne alebo ekonomické problémy.

Povinnosti plynúce z funkcie majú veľký význam nielen pre EÚ, ale aj Slovensko.

,,Konzultovať s európskymi politickými lídrami, členskými think- thankami, ako i s ľuďmi samotného CES aktuálne potreby, ako i očakávané výzvy a prispieť k stanoveniu správnej stratégie ako i priorít, ktorým sa bude CES venovať. A, samozrejme , predsedať rokovaniam Výkonného výboru a Valného zhromaždenia CES“, dodáva Dzurinda.

Jednou z prvých povinností Mikuláša Dzurindu ako prezidenta CES je cesta do USA. Tam má v pláne stretnutie s partnerskými inštitúciami. Rokovať by sa malo o spolupráci a rozvoji transatlantickej spolupráci. ,, Našou úlohou teraz je rozvíjať jeho činnosť k čo najvyššej kvalite“.

S funkciou teda prichádza aj množstvo cestovania a tak sa bývalý predseda vlády zrejme bude čoraz viac objavovať najmä v hlavnom meste Európy. „Behať sa dá predsa aj v Bruseli,“ dodáva Dzurinda pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Mikuláš Dzurinda, bývalý dvojnásobný predseda vlády a exminister zahraničných vecí nastúpil do funkcie prezidenta CES po zosnulom Wilfriedovi Martensovi.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices