Demonštrácia na Ukrajine za EÚ! Socha Lenina padla k zemi

lenin
Ukrajina, Kiev – socha Lenina. PHOTO: Flickr.

KYJEV – V ukrajinskej metropole Kyjev sa v nedeľu zhromaždili státisíce účastníkov protivládnej demonštrácie, ktorú zvolali opoziční lídri na protest proti neochote ukrajinského vedenia pokračovať v zblížovaní Ukrajiny s EÚ.

STRHLI SOCHU LENINA

Demonštranti strhli v centre Kyjeva sochu Lenina. Ukrajinské bezpečnostné orgány medzitým podľa agentúry AP oznámili, že niektorých opozičných lídrov vyšetrujú pre podozrenie chopiť sa moci. Opozícia v zápätí varovala vládu pred vyhlásením výnimočného stavu.

Rozzúrený dav neskôr poobede strhol sochu vodcu boľševickej revolúcie v Rusku Vladimira Iljiča Lenina, ktorej odsekli hlavu. Trosky sochy naviac ľudí za skandovania „Sláva Ukrajine“ rozbili pomocou kladív.

Socha na Besarabskom námestí, ktoré je vzdialené asi 700 metrov od námestia Nezávislosti, mala symbolický význam. Zdôrazňovala spoločnú históriu s Ruskom.

NA NÁMESTÍ VIAC AKO POL MILIÓNA ĽUDÍ

Médiá odhadujú, že na demonštrácii sa v nedeľu zúčastnilo viac ako pol milióna ľudí. Organizátori dokonca hovorili o milióne. Väznená líderka opozície Júlia Tymošenková v posolstve, ktoré prečítala jej dcéra, vyzvala k okmamžitému odchodu Viktora Janukovyča.

„Našim cieľom je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta,“ prečítala Jevgenija Tymošenková. Dav v reakcii zaburácal a skandoval „demisia,demisia“. „Nevzdávajte sa, neustupujte,“ vyzýva Tymošenková. „Janukovyč asociačnú dohodu s EÚ nikdy nepodpíše. Rozhodol sa pripojiť ku klubu diktátorov,“ dodala.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

MESTO V MESTE

Keď sa vojde za barikády, ktoré si postavili demonštranti, objaví sa pred vami akési mesto v meste. Ľudia tu držia spolu. Vytvorili si systém. Toho, kto je unavený, vystriedajú. V poľných kuchyniach sa už varí aj v noci. Nikto z nich z námestia nemieni odísť.

„Ja tu budem sedieť dovtedy, dokedy tam bude sedieť Janukovyč. Ja ho nechcem. To nie je môj prezident. A nikto z týchto ľudí ho nechce, Janukovyč, choď preč,“ vyzýva prezidenta obyvateľka Ukrajina.

Záznam ako demonštranti zhodili sochu Lenina si môžete pozrieť na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices