Janukovyč rokoval so všetkými troma exprezidentmi, hovorili o EÚ

janukovič
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v utorok absolvoval rokovania so svojimi tromi predchodcami – Viktorom Juščenkom, Leonidom Kučmom aj Leonidom Kravčukom. Tí ešte minulý týždeň podporili proeurópske protesty v uliciach Kyjeva, ktoré sú pravdepodobne najmasovejšie v novodobej histórii krajiny.

OHROZUJÚ NÁRODNÚ BEZPEČNOSŤ

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč prisľúbil prepustiť zadržaných kyjevských demonštrantov a zároveň potrestať vinníkov, ktorí počas demonštrácií prekročili zákon.

Varoval ale, že výzvy k revolúcii „ohrozujú národnú bezpečnosť“. Vyplýva to z vyjadrení účastníkov utorkovej schôdzky medzi Janukovyčom a jeho tromi predchodcami v prezidentskom úrade.

VINNÍCI MUSIA NIESŤ ZODPOVEDNOSŤ

Viac než dvojtýždňové vrenie v kyjevských uliciach je výsledkom Janukovyčovho rozhodnutia nepodpísať pripravenú dohodu s Európskou úniou, ktorá by Ukrajinu vzdialila Rusku a priblížila Západu. Situácia vyhrotila policajným zákrokom na kyjevskom námestí Nezávislosti s desiatkami zranených a zatknutých. Bez potýčok sa ale neobišli ani následné protesty pred sídlom prezidentskej kancelárie.

„Vinníci musia niesť zodpovednosť,“ povedal Janukovyč a podľa agentúry ITAR-TASS dodal, že mu ide o potrestanie „vinníkov z oboch strán“, teda demonštrantov i policajtov, ak počas protestov porušili zákon.

OTOČIA STRÁNKU HANBY

Prezident už podľa agentúry Interfax požiadal generálneho prokurátora o okamžité prepustenie tých zadržaných demonštrantov, ktorí sa nedopustili závažnejších prehreškov. „Myslím, že sa táto otázka bude ešte dnes riešiť. Ťažko povedať, koľko ľudí bude prepustených, ale rozhodne budú oslobodení tí, ktorí majú malé deti, mladé rodiny. Ku všetkému sa bude prihliadať,“ dodal.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Janukovyč uviedol, že nastal čas otočiť  „stránku hanby“ v ukrajinských dejinách, ktorou asi myslel státisícové demonštrácie v centre Kyjeva po kontroverznom policajnom zákroku.

NENAZNAČIL ZMENU V POLITIKE

Agentúra Reuters ale upozornila, že Janukovyč nenaznačil žiadnu zmenu vo svojej politike, ani ochotu vypočuť volanie opozície po odstúpení vlády a usporiadaní predčasných volieb.

Šéf štátu nepovedal ani žiadne podrobnosti k piatkovému stretnutiu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktoré vyvolala u opozície podozrenie, že je krajina vťahovaná do colnej únie vedenej Ruskom, namiesto pridruženiu k EU.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices