Európsky parlament minúta ticha
PHOTO: © European Union, 2013

Nový týždeň v EP: poslanci vzdali hold nielen Mandelovi, ale aj obetiam tragédie v Lotyšsku

Európsky parlament minúta ticha
PHOTO: © European Union, 2013

Európski poslanci majú pred sebou nový pracovný týždeň, tentoraz v Štrasburgu. Včerajšie zasadanie otvoril predseda Martin Schulz opäť minútou ticha. Tentoraz si tak uctili zosnulého Nelsona Mandelu, ale aj 54 obetí, ktoré prišli o život pri páde strechy nákupného centra v lotyšskej Rige.

„Nelson Mandela bol revolucionár, hrdina a veľký mierotvorca,“ povedal Martin Schulz. „Jeho odchod pripravil Juhoafričanov o muža, ktorého nazývali svojím otcom – a svet o veľkú osobnosť. Hoci ho 27 rokov väznili, Nelson Mandela sa nikdy nechcel pomstiť. Namiesto toho využíval svoju charizmu, skromnosť a veľkorysosť na to, aby pomohol pri transformácii Južne Afriky z rasovo represívneho režimu k demokracii.“

Európsky parlament uznal tento boj Nelsona Mandelu proti útlaku ešte v roku 1988, keď mu udelil vôbec prvú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Aj toto pripomenul predseda EP, ktorý tiež vyjadril sústrasť rodine tejto významnej osobnosti, ale tiež vláde a obyvateľom JAR. „Dedičstvo Nelsona Mandelu žije aj naďalej v srdciach miliónov ľudí,“ dodal.

Sústrasť vzápätí vyjadril aj pozostalým po obetiach tragédie v Rige. Desiatky ľudí sa stále spamätávajú zo zranení. „Je to nepochybne najväčšia takáto katastrofa v Lotyšsku od vyhlásenia jeho nezávislosti v roku 1991,“ skonštatoval Martin Schulz.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Pred začatím rokovania padla u úst predsedu EP aj jedna výzva: adresoval ju ukrajinským orgánom, ktoré žiada, aby nepoužívali voči demonštrantom hrubú silu. Reagoval tak na správy o tom, že na kyjevskom námestí Nezávislosti zasiahla polícia. Schulz apeluje na politkov, aby radšej začali dialóg. Podotkol, že Európsky parlament stojí za právom vykonávať slobodu prejavu a slobodu zhromažďovania. „Podporujeme legitímne európske ašpirácie ukrajinských občanov,“ vyhlásil.

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices