Slobodné rozhodnutie o interupcii v celej EÚ? Poslanci sa vzbúrili…

Štrasburg
PHOTO: Flickr.

ŠTRASBURG – V Európskom parlamente sa v utorok viedla vášnivá debata o liberalizácii potratov. Poslanci totiž zamietli správu, ktorá požadovala, aby ženy v celej EÚ mali možnosť po slobodnom rozhodnutí prerušiť tehotenstvo. Správu o reprodukčných právach pripravila portugalská socialistická europoslankyňa Edite Estrela.

Konzervatívna väčšina v parlamente však presadila, aby právomoc rozhodovať o pravidlách či zákazu potratov zostala výhradne v rukách jednotlivých štátov.

Prístup k potratom se v krajinách EÚ líšia. Väčšina krajín síce interupcie povoluje, niekde však platia pre umelé prerušenie tehotenstva prísne pravidlá alebo dokonca aj úplný zákaz. Týka sa to napríklad silne katolíckych krajín ako sú Írsko, Poľsko či Malta.

V pôvodnom znení vyzývala nezáväzná rezolúcia štáty EÚ aj k tomu, aby ženám, ktoré sa rozhodnú pre ukončenie tehotenstva, nebránili vycestovať tam, kde im to umožnia. Hovorilo sa v nej rovnako o nutnej sexuálnej výchove.

„Otázky prerušenia tehotenstva, plánovania rodiny a secuálnej výchovy urópskej únie neprináleží riešiť. Toto je a bude výhradne zodpovednosťou členských štátov,“ uviedla rakúska europoslankyňa Elisabeth Köstingerová z kresťanskodemokratickej frakcie.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Taktiež britský konzervatívec Charles Tannock rozhodnotie EP hájil s tým, že do týchto záležitostí by únia nemala hovoriť, pretože ide „o morálne hodnoty“.

Autorka správy Edite Estrela naopak označila výsledok hlasovania za hanbu a prejav pokrytectva. „Dnes práva žien v EÚ porazili konzervatívci a nacionalisti. Smutný obraz toho, akým smerom sa vzťah k úcte k ženám vyvíja. Podporili to SDKÚ DS, KDH a SMK. Hanba je im všetkým,“ uviedla na sociálnej sieti facebook slovenská europoslankyňa Monika Flašíková – Beňová.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices