Toto sú protesty na Ukrajine. Ľudia bojujú za EÚ

ukrajina
Protesty v Kyjeve, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV – V centre Kyjeva to v posledných dňoch vyzerá ako na vojnovom fronte. Námestie nezávislosti obkolesujú barikády, sú tam poľné kuchyne, dobrovoľníci ošetrujú dvesto chorých a zranených denne a ľudia v uliciach aj nocujú. Všade horí oheň. Sídlo prezidenta aj Úrad vlády aj napriek hrozbám blokujú stovky demonštrantov. Ukrajinci tvrdia, že tento boj musia vyhrať.

DEMONŠTRANTI SA NEVZDÁVAJÚ

Tisícky ľudí sa nevzdávajú, každý deň prichádzajú na Námestie nezávislosti. Sú odhodlaní zostať tu až do odvolania vlády a prezidenta. „On už nie je náš prezident. On je kat celého národa,“ myslí si obyvateľ Ukrajiny.

Ukrajinci totiž nevedia prezidentovi Janukovyčovi zabudnúť, že na demonštrantov vyslal špeciálne ozbrojené jednotky. „On už nie je náš, pretože použil silu proti deťom,“ hovorí jeden z demonštrantov.

KOPALI ICH DO HLAVY

V prvých radoch vtedy skandovali aj spolužiaci mladého Slováka. Maroš momentálne na Ukrajine študuje, nevynechal ani jeden protest. „Kopali ich do hlavy, do nôh, vôbec nebrali ohľad na študentov, na ženy, na starých ľudí,“ hovorí študent Maroš.

Demonštranti postavili dookola celého námestia barikády, na stavbu ochranného múru použili aj vianočnú výzdobu. Vianočný stromček v centre Kyjeva takisto chýba. „Takže toto mal byť vianočný stromček, z ktorého demonštranti urobili revolučnú vežu. Na nej sú vlajky s odkazmi pre Janukovyča,“ opisuje Maroš

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

AKO Z VOJNOVÉHO FILMU

Demonštranti obsadili aj dve hlavné budovy priamo v centre mesta. Situácia vo vnútri však pripomína zábery z vojnových filmov. „Pripravujeme horúcu polievku dvakrát na deň, ale ľuďom ponúkame aj horúci čaj,“ hovorí dobrovoľníčka. „Ľudia k nám najviac prichádzajú s horúčkou a nachladnutím,“ hovorí miestna lekárka.

„Občas mám pocit, že to sú zranení z vojnového frontu, ktorí sem prišli,“ tvrdí Maroš. Na „majdane“, ako Ukrajinci toto námestie volajú nenájdete ani jeden stánok s alkoholom. „Nie sú tu opilci ani výtržníci, je tu poriadok,“ hovorí demonštrant.

Ľudia sa takto pri ohni zahrievajú v okolí celého námestia, mnohí tu totiž aj nocujú. „Neodídem z majdanu. Až kým neodstúpi Janukovyč,“ hovorí Ukrajinec. V piatok bolo v centre Kyjeva približne 7 000 ľudí. Podľa našich informácií má v nedeľu padnúť rekord.

Viac informácií, ako aj autentickú reportáž priamo z Kyjeva si môžete pozrieť na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices