Edite Estrela
PHOTO: © European Union, 2013

Horúce témy v Štrasburgu: rybolov, sexuálne práva a utečenci

Edite Estrela
PHOTO: © European Union, 2013

Včerajší deň bol pre europoslancov poriadne napätý. Venovali sa trom rôznym témam, z ktorých však médiami preletela iba tá najkontroverznejšia – sexuálne a reprodukčné práva, ktoré presadzuje poslankyňa Edite Estrela. Práve jej priezvisko ste mohli zachytiť v súvislosti so šokujúcou správou o sexuálnej výchove už v predškolskom veku.

Ukázalo sa síce, že v tomto konkrétnom prípade ide o hoax, ale iné návrhy tejto poslankyne sa na pléne naozaj preberali. Jej kolegovia museli zodpovedať predovšetkým jednu otázku – je prerušenie tehotenstva tiež ľudské právo? Konzervatívci sa búria už len proti tejto predstave; podľa nich je to jednoznačne proti európskym hodnotám. V prípade plánov na ochranu sexuálnych a reprodukčných práv sa preto jednoznačne postavili proti, a ich nie platí aj pre lepšiu informovanosť a prístup adolescentov k liečbe. Správu teda zamietli.

„V roku 2002 Parlament schváli správu, na ktorej mi veľmi záležalo. Teraz, v roku 2013 ju zamietli. Je to skutočne krok späť,“  okomentovala to Edite Estrela.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Europoslanci sa ale zaoberali aj inými dôležitými témami – záchranou migrantov, k čomu ich podnietila nedávna tragédia pri ostrove Lampedusa, ktorá si vyžiadala 366 obetí. Ďalšími horúcimi témami sú spoločná rybolovná politika a  hlbokomorský rybolov. Týkajú sa ho totiž dva rozpory: ochrana živobytia rybárov a ničenie životného prostredia.

Viac o všetkých týchto témach sa však dozviete z videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices