Chcete peniaze z EÚ? Dodržujte ľudské práva, odkazujú europoslanci

euro peniaze
PHOTO: Flickr.

K dispozícii je 51 miliárd EUR! Tie dostanú krajiny mimo EÚ v rokoch 2014 – 2020. Predstupová finančná pomoc bude podmienená dodržiavaním ľudských práv. Európska únia by mala presadzovať témy ľudských práv a demokracie vo všetkých aspektoch svojich vzťahov so zahraničnými partnermi. Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia o výročnej správe o ľudských právach vo svete za rok 2012, ktoré schválil Európsky parlament. Poslanci tiež v uznesení požiadali Radu ministrov zahraničných vecí, aby každoročne organizovala verejnú debatu o ľudských právach.

„Prijali sme opatrenia, ktoré pomôžu presadzovaniu ľudských práv a demokracie u našich európskych susedov, ale aj mimo Európy. Protesty na Ukrajine aj arabská jar nám pripomenuli, že ľudia sa nezmieria s obmedzovaním ľudských práv a chcú rozhodovať o smerovaní svojich krajín. A čakajú, že Únia ich v tom podporí,“ uviedol autor správy, poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

MILIARDY EUR PRE PRE POMOC SUSEDSKÝM KRAJINÁM

„Nástroj európskeho susedstva umožňuje financovať projekty v susedských krajinách Únie za 15,4 miliardy eur v rokoch 2014 – 2020. „Nemôžeme sa mať dobre, ak sa dobre nemajú naši susedia,“ povedal Kukan.

SANKCIE PRE PORUŠOVANIE ĽUDSKÝCH PRÁV

Podľa poslancov by Únia mala uplatňovať efektívnu politiku sankcií voči všetkým režimom, ktoré voči civilným obyvateľom uplatňujú represívne metódy. EÚ by mala aj naďalej aktívne podporovať obhajcov ľudských práv a rozšíriť svoju ochranu aj na informátorov a investigatívnych novinárov.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Dialógy a konzultácie v oblasti ľudských práv by mali byť ambiciózne a sprevádzané jasnými verejnými kritériami, na základe ktorých bude možné objektívne merať ich úspešnosť. Ak takýto dialóg nie je konštruktívny, EÚ z neho musí vyvodiť jasné politické závery, uvádza sa v uznesení.

Parlament vyjadril poľutovanie nad tým, že obsahu stratégií jednotlivých krajín v oblasti ľudských práv, zodpovednosť za uplatňovanie ktorých by následne mohla byť prenesená na delegácie EÚ a veľvyslanectvá členských štátov v tretích krajinách, chýba transparentnosť. Poslanci preto vyzvali na zverejnenie aspoň kľúčových priorít jednotlivých krajín.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ poskytne na reformy krajinám západného Balkánu šesť miliárd eur

Členské štáty Európskej únie v utorok definitívne odsúhlasili Nástroj na podporu reforiem a rastu pre …

Consent choices