Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 49. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

SLOVENSKO

Transparency International upylnulý týždeň zverejnila svoj pravidelný rebríček vnímania korupcie [CPI 2013]. Podobne ako po minulé roky, aj v tom aktuálnom si najlepšie počínali Nový Zéland a škandinávske krajiny. Slovensko sa so skóre 47 bodov spolu s Ománom umiestnilo na delenej 61. priečke. Spomedzi krajín EÚ 28 je tak Slovensko podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, piatou najhoršie hodnotenou ekonomikou. Horšie si počínali už len Taliansko, Rumunsko, Bulharsko a Grécko. Spomedzi 177 hodnotených krajín sveta sa na samom chvoste rebríčka umiestnili Somálsko, Severná Kórea a Afganistan.

EURÓPSKA ÚNIA

Štatistický úrad EÚ [Eurostat] vydal report, podľa ktorého je 125 mil. obyvateľov EÚ ohrozených chudobou. To predstavuje 24,8 % Európanov, v porovnaní s 23,7 % v roku 2008. Najvyšší podiel ľudí ohrozených chudobou nájdeme podľa európskych štatistikov v Bulharsku [polovica ľudí] a Rumunsku [dve pätiny obyvateľov]. Na Slovensku spadá do kategórie obyvateľov ohrozených chudobou či sociálnou exklúziou až pätina ľudí. Za ostatných 5 rokov u nás tento podiel stagnuje. Najnižší podiel obyvateľov ohrozených chudobou na úrovni cca 15 % nájdeme v Holandsku a susednej Českej republike.

Najočakávanejšou udalosťou uplynulého týždňa bolo zasadnutie Európskej centrálnej banky [ECB]. Hoci na poli sadzieb sa zmena neočakávala, zraky trhu sa upierali na následnú tlačovú konferenciu guvernéra Draghiho. Ten predstavil nové prognózy ECB v oblasti rastu a inflácie, ale rozhovoril sa aj o možnostiach ďalšej podpory európskej ekonomiky. ECB po novom očakáva budúcoročný rast ekonomiky eurozóny na úrovni 1,1 %, čo v porovnaní so septembrovou predikciou predstavuje o 0,1 p. b. pozitívnejší odhad. Nie je to síce veľa, avšak v posledných kvartáloch sme boli takmer nepretržite svedkami zhoršovania predikcií. V roku 2015 by mala eurozóna podľa ekonómov z radov ECB vzrásť o ďalších 1,5 %. Cenový rast v eurozóne zostane podľa najnovšej predikcie ECB pod inflačným cieľom 2 % aj počas nasledujúcich dvoch rokov. Vymieňanie cenoviek v obchodoch za vyššie by tak pre nás ešte nejaký čas nemalo byť strašiakom.

MAĎARSKO

Neortodoxná politika vlády Viktora Orbána, ale aj 16 znižovaní základnej úrokovej sadzby v rade. Tak to sú hlavné dôvody, ktoré stoja za oslabením maďarského forintu na 9 – mesačné minimum nad hladinou 303 EURHUF. Maďarský minister hospodárstva Varga minulý týždeň vyhlásil, že vláda verí v ďalšie uvoľnenie menovej politiky maďarskou centrálnou bankou [MNB]. A keďže MNB nie je celkom štandardnou a nezávislou centrálnou bankou, pravdepodobne tak v decembri aj učiní a zníži základnú sadzbu na nové minimum 3,00 %.

GRÉCKO

Grécki zákonodarcovia v nedeľu 8. decembra tesnou väčšinou [153 ku 142 hlasov] schválili rozpočet na budúci rok 2014. Ten by mal krajine dopomôcť k ďalšiemu zvoľneniu podmienok záchranného programu zo strany európskych partnerov a Medzinárodného menového fondu [MMF]. Už skôr totiž zaznelo, že ak Grécko dosiahne prebytok primárneho rozpočtu, medzinárodní partneri mu poskytnú ďalšie úľavy. Zástupcovia Trojky sa do Grécka vrátia v januári, aby pokračovali v prerušenej misii a kontrole plnenia cieľov. Technické rokovania by však mali pokračovať už tento týždeň.

PORTUGALSKO

Portugalsko sa pripravuje na opustenie záchranného programu a návrat na dlhopisové trhy. Aby bol tento návrat ľahší, ponúklo investorom možnosť vymeniť dlhopisy splatné v najbližších dvoch rokoch za nové s dlhšou splatnosťou. Operácia prebehla úspešne, keďže Portugalsko uskutočnilo výmenu dlhopisov splatných v rokoch 2014 a 2015 v celkovom objeme 6,6 mld. EUR za nové v rovnakom objeme, avšak splatné až v rokoch 2017 a 2018. Už v úvode budúceho roka má pritom Portugalsko v pláne poobzerať sa po potenciálnych investoroch a ponúknuť im nové benchmarkové dlhopisy, čo by mal byť prvý krok úspešného návratu krajiny k financovaniu sa na trhu.

ŠPANIELSKO

Ratingová agentúra Moody´s minulý týždeň pristúpila k upgradu výhľadu španielskeho ratingu z negatívneho na stabilný. Hodnotenie úverovej spoľahlivosti Španielska, ktoré je podľa Moody´s na úrovni Baa3 [t. j. len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom] dostalo stabilný výhľad vďaka zlepšeniu strednodobých prospektov španielskej ekonomiky, verejných financií a trhu práce. A to aj napriek tomu, že v Španielsku je bez práce viac než štvrtina ekonomicky aktívnych obyvateľov. Pozitívne agentúra hodnotí aj zlepšenie vnímania Španielska ako dlžníka na dlhopisovom trhu a uskutočnenú rekapitalizáciu bankového sektora. K zlepšeniu samotného ratingu Španielska by podľa Moody´s mohlo dôjsť v prípade ďalšieho znižovania deficitu verejných financií a stabilizácie verejného dlhu.

ČÍNA

Snaha Číny dostať svoju národnú menu [jϋan, resp. renminbi] medzi najvýznamnejšie meny sveta dostáva reálne kontúry. Podľa najnovších údajov bol totiž čínsky jϋan v októbri druhou najčastejšie používanou menou pri medzinárodnom obchode, teda najmä pri dokumentárnych akreditívoch a inkasách. Podiel jϋanu [8,66 %] bol dokonca vyšší ako podiel eura [6,64 %]. Medzinárodná úloha jϋanu postupne rastie s tým, ako Čína liberalizuje kapitálový trh.

O red

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices