Špinavé praktiky farmafiriem: Európska komisia ich potrestala obrovskou pokutou!

tabletky
PHOTO: Ilustračné, Flickr.

O tom, že vo farmaceutickom priemysle sa točia obrovské peniaze, nikto nepochybuje; napokon, je to dobre známy fakt. Nie každý ale tuší, čo všetko sú schopné urobiť farmaceutické firmy, aby neprišli o svoj zisk. Európska komisia potrestala dve z nich, Johnson & Johnson a Novartis za kartelovú dohodu. Doplatiť na ňu mali onkologickí pacienti!

Viac ako 16 miliónov eur  budú musieť tieto farmafirmy zaplatiť za to, že v rozpore s európskymi pravidlami umelo zadržiavali vstup generického liečiva na trh, a tým obmedzovali konkurenciu. Kartel sa týkal generickej alternatívy liečiva Fentanyl, ktorý slúži na utlmenie bolesti a je 100 krát silnejší ako morfium. Najmä onkologickí pacienti sa po tejto nečistej dohode nemohli dostať k lacnejšej alternatíve liečiva.

Takmer 10,8 miliónovú pokutu má na krku americká firma Johnson & Johnson a necelých 5,5 milióna sa „ušlo“  švajčiarskemu Novartisu.  Ukázalo sa, že v roku 2005 uzavreli dohodu o tom, že čo naviac oddialia vstup na trh lacnejšieho generika. Podpredseda Joaquín Almunia, zodpovedný za politiku hospodárskej súťaže, vníma rozhodnutie Komisie ako varovanie pred podobnými praktikami. „Dnešné rozhodnutie by malo farmaceutické spoločnosti varovať pred zapájaním sa do takýchto aktivít, ktoré poškodzujú pacientov i daňových poplatníkov,“ uviedol.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices