cena lux
PHOTO: © European Union, 2013

Filmovú cenu LUX 2013 vyhral Felix van Groeningen za film ‚Broken Circle Breakdown‘

cena lux
PHOTO: © European Union, 2013

Víťazom filmovej ceny Európskeho parlamentu LUX 2013 sa stala hudobná love story ‚Broken Circle Breakdown‘ o belgickom páre, ktorý sa musí vyrovnať s tragickou stratou.  Podľa režiséra filmu Felixa van Groeningena, ktorý si cenu prebral od predsedu EP, je cena LUX skvelá iniciatíva, vďaka ktorej si „pozriete film, na ktorý by ste inak nešli.“ Parlament udeľuje cenu LUX každoročne s cieľom podporiť európsku kinematografiu a rozpútať debatu o európskych hodnotách a sociálnych otázkach.

Ďalšími dvoma finalistami tohto ročníka ceny LUX boli britský film Selfish Giant (Sebecký obor) režisérky Clio Bernard a Miele (Med), taliansko-francúzsky film režisérky Valerie Golino.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz zagratuloval víťazovi aj dvom finalistom: „Rozprávaním príbehu o tom, kým sme alebo kým by sme mohli byť, nám európske filmy pomáhajú vytvárať kultúrne povedomie Európy. Filmoví tvorcovia nepotrebujú nás, európskych politikov, ale my, politici, potrebujeme Vás, filmových tvorcov. Príbehy a emócie môžu pomôcť pri rozvíjaní identity. Európske filmy v nás posilňujú pocit spolupatričnosti v Európe.“

Felix van Groeningen poslancom poďakoval slovami: “Je to neuveriteľná česť vidieť, že poslanci Európskeho parlamentu vybrali môj film, pozreli si ho a hlasovali za mňa. Cena LUX je práve preto skvelá iniciatíva – vďaka nej si pozriete film, na ktorý by ste inak nešli. Umožňuje filmom dostať sa do rôznych oblastí a krajín, takže ho môže zhliadnuť mnoho ľudí. A práve preto natáčame filmy.“

Filmovú cenu LUX udeľuje každoročne Európsky parlament s cieľom podporiť európsku kinematografiu, ale tiež verejnú debatu o Európe, jej hodnotách a sociálnych otázkach. Víťazovi, ktorého vyberajú europoslanci hlasovaním, poskytne Parlament finančné prostriedky na otitulkovanie filmu v 24 úradných jazykoch EÚ, ako aj vydanie verzie pre zrakovo a sluchovo postihnutých.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Filmy, ktoré sa dostali do finálne, si mohli počas Filmových dní LUX pozrieť filmoví fanúšikovia vo všetkých 28 členských štátoch EÚ.

Verejné hlasovanie je napriek udeleniu ceny stále otvorené, a to na webových a facebookových stránkach ceny LUX. Vylosovaný účastník ankety bude mať príležitosť zúčastniť sa budúcoročného Medzinárodného filmového festivalu Karlove Vary, kde budú oznámené názvy 10 filmov vybraných do súťaže o cenu LUX 2014.

Francúzsko-nemecký televízny kanál ARTE sprístupní od 8. marca na tri mesiace na svojich webových stránkach zadarmo víťazný film ceny LUX 2010, Die Fremde (Cudzinka). Film bude dostupný s titulkami vo všetkých 24 oficiálnych jazykoch EÚ.

Viac o cene LUX, ale aj iných dvoch témach, ktorým sme sa tento týždeň venovali, sa dozviete z videa:

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices