štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

EÚ bilancuje: Ukrajina je premárnená príležitosť, Rusko musí ostať mimo

štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: redakcia/dub.

Výsledok novembrového samitu Východného partnerstva vo Vilniuse ukazuje, že Európska únia musí poskytnúť väčšiu podporu ašpiráciám svojich východných partnerov. Vyplýva to z uznesenia, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament. Poslanci vyzvali lídrov EÚ, aby na decembrovom samite Európskej rady vyslali jasný politický signál, že Ukrajina má napriek rozhodnutiu nepodpísať asociačnú dohodu dvere do EÚ stále otvorené.

Európska únia musí sformulovať strategickejšiu a flexibilnejšiu politiku na podporu voľby európskej cesty zo strany jej východných partnerov, uvádza sa v uznesení. Za týmto účelom by mala EÚ využiť všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, vrátane makroekonomickej pomoci, zjednodušenia obchodných režimov, projektov na posilnenie energetickej bezpečnosti a modernizácie hospodárstva a liberalizácia vízového režimu.

Parlament dôrazne odsúdil neprijateľný politický a hospodársky nátlak na Ukrajinu, Arménsko a ďalších východných partnerov, so zámerom odradiť ich od podpísania dohôd s EÚ a vyzval Úniu a členské štáty na jednotnú reakciu. Poslanci zároveň požiadali Komisiu, aby zvážila prijatie protiopatrení v prípade, že Rusko poruší obchodné pravidlá Svetovej obchodnej organizácie (WTO) prostredníctvom politicky motivovaných obchodných sankcií voči EÚ a jej partnerom.

Ukrajina – premárnená príležitosť

Parlament vyjadril hlboké poľutovanie nad rozhodnutím ukrajinských orgánov pod vedením prezidenta Janukovyča nepodpísať asociačnú dohodu. Podľa poslancov je toto rozhodnutie obrovskou premárnenou príležitosťou vo vzťahoch EÚ a Ukrajiny, aj z hľadiska ambícií krajiny.

Parlament zdôraznil, že naďalej podporuje podpísanie asociačnej dohody za predpokladu, že budú splnené príslušné požiadavky. Poslanci preto vyzvali Európsku radu, aby na svojom decembrovom zasadnutí vyslala jasný politický signál o pripravenosti EÚ viesť s Ukrajinou naďalej dialóg.

Poslanci vyjadrili plnú solidaritu s ukrajinskými občanmi, ktorí pokojne demonštrujú proti rozhodnutiu prezidenta Janukovyča, a odsúdili použitie brutálneho a neprijateľného násilia zo strany ukrajinských bezpečnostných síl počas nocí 9., 10. a 11. decembra, a to aj v čase návštevy vysokej predstaviteľky EÚ Catherine Ashtonovej v krajine.

Uznesenie požaduje okamžité a bezpodmienečné prepustenie pokojných protestujúcich a vyzýva na vyslanie sprostredkovateľskej misie na najvyššej politickej úrovni na Ukrajinu. Do krajiny by mala byť čo najskôr vyslaná aj misia Európskeho parlamentu, uvádza sa v uznesení, ktoré zároveň pripomína, že v každom demokratickom systéme môžu byť vyhlásené nové voľby, ak je potrebné obnoviť legitimitu vo vzťahu k občanom.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Arménsko

Parlament vyjadril poľutovanie nad tým, že po úspešne zavŕšených rokovaniach o asociačnej dohode sa Arménsko po nátlaku rozhodlo pre vstup do colnej únie s Ruskom. Poslanci zároveň vyzvali arménske orgány, aby rešpektovali právo svojich občanov protestovať proti tomuto rozhodnutiu.

Gruzínsko a Moldavsko

Poslanci privítali parafovanie asociačných dohôd s Gruzínskom a Moldavskom a vyjadrili nádej, že budú podpísané čo najskôr. Parlament zároveň vyzval Komisiu na uľahčenie vykonávania týchto dohôd a poskytnutie pomoci obom krajinám, aby ich občania mohli v krátkom čase pocítiť konkrétne pozitívne výhody.

Plénum v tejto súvislosti privítalo legislatívny návrh, ktorý by umožnil občanom Moldavska cestovať do schengenského priestoru bez víz.

Azerbajdžan

Uznesenie apeluje na azerbajdžanský parlament, aby prehodnotil svoje rozhodnutie pozastaviť svoju účasť na zasadnutí Parlamentného zhromaždenia Euronest po kritike Európskeho parlamentu k priebehu prezidentských volieb v októbri 2013. Poslanci tiež vyjadrili obavy v súvislosti s pokračujúcim zadržiavaním a novými prípadmi zatknutia opozičných aktivistov, ako aj so zastrašovaním nezávislých mimovládnych organizácií a médií.

Rusko musí ostať mimo

Parlament zároveň dôrazne odmietol všetky návrhy na zapojenie Ruska do asociačných dohôd medzi EÚ a jej východnými partnermi. Asociačná dohoda je čisto obojstranná záležitosť, vyhlásili poslanci.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices