Európske hlavné mesto kultúry: Košice končia, nastupuje Riga

košice
PHOTO: Flickr.

Tisíce ľudí sa prišli „rozlúčiť“ na záverečný ceremoniál do Košíc. Metropola východu totiž odovzdáva štafetu európskeho hlavného mesta kultúry lotyšskej Rige. Primátor Richard Raši odovzdal programovej riaditeľke mesta Riga symbolické dukáty z košického pokladu.

Počas záverečného ceremoniálu divákom zaspievali francúzska šansoniérka Mélanie Pain, skupina No Name, alebo mladí tenoristi z The Tenors. Záverečného ceremoniálu sa zúčastnila aj europoslankyňa Monika Smolková.

„Okrem toho, čo videli bežní turisti a návštevníci, som mala možnosť vidieť aj pozadie príprav rôznych projektov a vystúpení. Stretla som sa s nadšenými Košičanmi, ktorí do projektu vstupovali nezištne, neočakávali honorár, ale chceli svojim susedom a spoluobyvateľom urobiť radosť,“ povedala pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk Smolková.

Podujatí sa počas celého roka zúčastnili všetky vekové kategórie, od najmenších až po seniorov. Košiciam sa podarilo získať titul v silnej konkurencii s podporou Košického samosprávneho kraja. Do projektu sa zapojili aj Gemer, Zemplín a Spiš, kde zaznamenali tiež zvýšený počet turistov.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

KOŠICE DOSTALI 60 MILIÓNOV EUR

Región Košíc dostal 60 miliónov eur na vybudovanie a rekonštrukciu rôznych projektov. Z európskych peňazí sa zrekonštruovali napríklad bábkové divadlo, či východoslovenské múzeum a postavilo sa niekoľko nových účelových budov. „Kultúru v týchto, ale aj v ostatných budovách, na ktoré boli použité financie z EÚ, budeme musieť udržať najmenej ďalších 5 rokov, inak by sme peniaze museli vrátiť. O tom celý ten projekt vlastne je,“  dodáva europoslankyňa Smolková pre EuropskeNoviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices