Len menej ako dve tretiny slovenských žiakov sú v škole šťastné. V rámci OECD sme na chvoste.

Minulý týždeň Slovensko obleteli správy o zlyhaní slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA. Po prvýkrát od roku 2003 boli výsledky našich študentov v matematickej, prírodovednej i čitateľskej gramotnosti nižšie ako je priemer krajín patriacich do Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj [OECD]. Štúdia PISA však priniesla aj iné zaujímavé výsledky. Popri vedomostiach žiakov totiž testovala aj ich postoje ku svojej škole či spolužiakom. Ukázalo sa, že slovenskí žiaci patria v rámci OECD medzi tých, ktorí sú v škole najmenej šťastní.

v škole sa cítim šťastnýPodľa Evy Sadovekej, analytičky Poštovej banky, v krajinách OECD sú v škole šťastní 4 z 5 žiakov. Najvyšší podiel školákov, ktorí sú v škole šťastní, je v Mexiku, na Islande a v Izraeli. V týchto vzdialených krajinách sa v škole cíti dobre až 9 z 10 žiakov. Spomedzi krajín Európskej únie sú v škole najšťastnejší malí Španieli, Portugalci a Dáni, kde podiel šťastných žiakov prekračuje 85 %.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Len menej ako dve tretiny slovenských žiakov sa v aktuálnej štúdii PISA vyjadrili, že sú v škole šťastní. V rámci 34 krajín OECD sa tak naši školáci ocitli na chvoste rebríčka. Slovenské deti si v škole pomerne ľahko vytvárajú priateľstvá [86,5 % našich žiakov]. Približne každý siedmy slovenský školák sa ale v škole cíti osamelo.

Nižší podiel šťastných žiakov ako na Slovensku nájdeme už iba v Južnej Kórei a susednej Českej republike [cca dve pätiny školákov].

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices