Program na ochranu ohrozených druhov v rozvojových krajinách stojí Brusel 12,3 milióna eur

slony
PHOTO: Flickr.

Komisia zasahuje v boji proti pytliactvu programom na ochranu zvierat. Nelegálne zabíjanie ohrozených druhov je v súčasnosti jednou z hlavných hrozieb pre voľne žijúce živočíchy v Afrike, Karibiku a v území Tichomoria. Práve tieto oblasti sa môžu pochváliť najvzácnejšími formami života na planéte, ako sú slony, nosorožce, ľudoopy a morské korytnačky. Brusel tak nastavil zrkadlo nezmyselnému vyvražďovaniu a obchodovaniu so zvieratami v rozvojových krajinách sveta.

Nový projekt MIKES sa zameriava na ochranu slonov a ďalších živých tvorov a je voľným pokračovaním obdobného konceptu z roku 2001. Už vtedy významne zachytil alarmujúci nárast pytliactva a nezákonného obchodovania so slonovinou. Údaje z roku 2012 hovoria za všetko – na čiernom kontinente lovci zveri zabili až 22-tisíc najväčších suchozemských cicavcov na svete, pričom ich počet v prírode neustále klesá. Na vzostupe je aj obchod so slonovinou a len v roku 2011 úrady zabavili až  35 ton tohto materiálu.

Viac..  Zapojte sa do hlasovania o ocenenie Natura 2000, súťaží aj Slovensko

Štvorročný plán je obdivuhodnou snahou o zvýšený monitoring ohrozených druhov, ochranu prírodných zdrojov a rozbitie medzinárodnej zločineckej siete. Zároveň sa usiluje znížiť katastrofálny dopad na životné prostredie a hovorí o sľubne vyzerajúcej spolupráci s postihnutými regiónmi. Nápad dotuje Únia sumou 12,3 milióna eur a jeho realizácia bude prebiehať v období 2014-2018.

 

O ruz

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices