Povinné kvóty žien vo vedení firiem: Neveďalová návrh podporuje, Kukan by sa urazil

manažment
PHOTO: Flickr.

Európska únia sa opäť raz postavila za práva nežnejšieho pohlavia. Z Bruselu prišlo nariadenie, ktoré sa snaží o zrovnoprávnenie žien v riadiacich pozíciách veľkých firiem kótovaných na burze. Povinná kvóta vo výške 40 percent sa týka približne 5000 spoločností v členských krajinách, pričom na Slovensku sa jedná asi o 25 podnikov. Podľa europoslanca Kukana ide o zásah do slobody podnikania.

Časom, kedy žena doma iba varila a starala sa o deti, už dávno odzvonilo. Moderná žena 21. storočia stojí v čele veľkých organizácií, no podľa Komisie je ich zastúpenie vo vedúcich funkciách stále nepostačujúce. Ich počet sa síce zvyšuje priemerne o 0,6 percent ročne, Únia chce však toto tempo urýchliť. V pripravovanej smernici stanovuje cieľ vo výške 40 percent pre všetky ženy, ktoré by mali šéfovať v kresle nevýkonných pracovníkov. Spoločnosti, ktoré tieto limity nespĺňajú, budú musieť vymenovať zamestnancov na základe komparatívnej analýzy každého z kandidátov. Podniky musia pri obsadzovaní do funkcie uplatniť rodovo neutrálne a jednoznačné kritériá, pričom v prípade rovnakej kvalifikácie sa uprednostní  uchádzač menej zastúpeného pohlavia. Na malé a stredné podniky s celkovým ročným obratom nepresahujúcim 50 miliónov EUR sa uznesenie vzťahovať nebude.

Kvóty vytvárajú pozitívnu diskrimináciu

S myšlienkou opatrenia sa niektorí europoslanci nestotožňujú. Postavenie žien je v súčasnosti také dominantné, že ak majú schopnosti a vzdelanie, vedia sa presadiť aj bez nejakých nariadení, myslí si europoslanec Eduard Kukan. „Keby som bol žena a firma by mi ponúkla prácu len na základe môjho pohlavia, asi by som sa urazil,“ vyjadril sa o prirodzenom vývoji emancipácie pre portál EuropskeNoviny.sk. Návrh navyše chtiac-nechtiac produkuje pozitívnu diskrimináciu žien, v dôsledku ktorej môže ich reputácia na významných miestach značne utrpieť.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Snaha o lepšiu sociálnu politiku

Každá minca má dve strany a nič nie je čiernobiele. Europoslankyňa Katarína Neveďalová apeluje na vzájomnú spoluprácu veľkých firiem, ktoré chcú od štátu podporu. „My na margo od nich žiadame, aby sa chovali zodpovedne a korektne k požiadavkám a hodnotám Európskej únie, medzi ktorými je aj zrovnoprávnenie žien. Problematika sa navyše týka len veľkých firiem na burze, čo v praxi neznamená, že malý živnostník musí vyhodiť zamestnanca, len aby prijal ženu,“ povedala pre portál EuropskeNoviny.sk. Otázka rodovej rovnosti je na európskom stole už tri roky a na Slovensku zasiahne maximálne tridsať spoločností, ktoré riešia výberové konanie na jedného človeka, čo nie je podľa Neveďalovej vysoký počet. Švajčiarske výskumy tiež potvrdili, že ak spoločnosť riadi žena, dokáže vybudovať lepšiu sociálnu politiku firmy, čo koniec koncov vytvára lepšie pracovné prostredie pre zamestnancov. Ak majú odborníci z krajiny helvétskeho kríža pravdu, tento fakt môže priaznivo ovplyvniť vývoj ekonomiky. Už dnes prijíma Nemecko zákon, ktorý dáva šancu inteligentným a vzdelaným ženám vo verejnom sektore.

O ruz

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Európska komisia v súlade so svojím záväzkom znížiť administratívnu záťaž pre poľnohospodárov v EÚ navrhla …

Consent choices