Pri darovaní potravín európske pravidlá neumožňujú odpustiť DPH

darovanie potravín
PHOTO: Flickr.

Pomôcť chudobným nie je žiadna sranda, aj z toho totiž neraz musíte zaplatiť dane. Napríklad pri darovaní potravín európske pravidlá neumožňujú odpustiť DPH, preto ich firmy radšej vyhadzujú. Vianoce budú chudobné aj pre predávajúcich na španielskom realitnom trhu. Ten neustále padá ako v cenách, tak aj počte predaných jednotiek. V októbri bol medziročný prepad predaja o 10 %.

Chorvátsko sa v Únii ešte poriadne neohrialo a už sa má dostať do procedúry nadmerného deficitu. Podľa Komisie bude mať krajina za tento rok deficit 5,4 % a za budúci dokonca 6,4 % HDP. Oficiálne chorvátske dokumenty odhadujú všetky deficity za obdobie 2013 – 2016 nad 3 %. Takže ako vždy pre „výnimočné okolnosti“ bude procedúra nadmerného deficitu trvať dva roky (2014 – 2016) miesto obvyklého jedného.

Francúzsky minister financií si posťažoval, „že vo svete je viac negatívnych pohľadov na Francúzsko, ako si zaslúži.“

V poslednej dobe narastá odpor voči súčasnému ekonomickému smerovaniu – možno prekvapivo – vo Francúzsku. Minule sme vás informovali o revolte farmárov voči novým daniam, tento týždeň sa k nim pridali slobodné povolania. Únia slobodných povolaní, združujúca 750 000 lekárov, notárov, architektov a iných, poslala všetkým francúzskym domácnostiam list. V ňom varuje nad udusením ekonomiky vysokými daňami a rastúcimi reguláciami. Len francúzska vláda nič nevidí, nepočuje a radšej ani nechápe. Minister financií Moscovici si médiám posťažoval, že „vo svete je viac negatívnych pohľadov na Francúzsko, ako si zaslúži.“

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Nová vláda nespí ani u našich bratských susedov, hoci ešte ani nezačala vládnuť. Tá minulá sa vyšších daní nebála a ani táto sa nedá určite zahanbiť. Vymysleli napríklad minimálnu daň pre živnostníkov. Pripomína vám to našu minimálnu daň pre podnikateľov? (Ešte stále môžete ako občania podporiť výzvu proti nej!).

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices