kukan
PHOTO: © European Union, 2013

Europoslanec Kukan: Okrem fixného platu dostávame aj bonusy za účasť na rokovaniach

kukan
PHOTO: © European Union, 2013

Eduard Kukan je jeden z našich 13 europoslancov, ktorí reprezentujú a zastupujú záujmy Slovenska. Člen najsilnejšieho poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany kresťanských demokratov. Patrí medzi najaktívnejších politikov EP. Je predsedom Delegácie pre vzťahy s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom a zároveň aj členom niekoľkých výborov.  Bol poslancom NR SR, členom zahraničného výboru, stálej delegácie v parlamentnom zhromaždení Rady Európy a predsedom skupiny priateľov so štátmi Balkánu a ministrom zahraničných vecí.

Na Slovensku ste mali sľubnú politickú kariéru. Prečo ste sa rozhodli práve pre EP?

– Moja osobná kariéra na Slovensku skončila. Po neúspešnej kandidatúre na prezidenta som s chuťou pokračoval v práci ministra zahraničných vecí. Bol som zvolený do parlamentu, kde som poctivo pracoval, ale mal som pocit, že všetky skúsenosti, ktoré som nazbieral počas dlhých rokov práce v zahraničnej oblasti by som mohol zúročiť na pôde nejakých medzinárodných organizácii. Skôr som sa videl na pôde OSN ako v EP, ale rozhodol som sa práve pre EP. Vo voľbách som uspel. Práve práca v EP ma nesmierne baví a toto rozhodnutie neľutujem.  Myslím si, že tu môžem byť užitočný.  Preto si dovolím tvrdiť, že moja kariéra na Slovensku skončila. Predstavuje to ukončenie kariéry v jednom štáte, ale zároveň pokračovanie na európskej úrovni. Všetko čo som sa doposiaľ naučil a všetky kontakty čo som získal za tie dlhé roky tu môžem využiť. Je tu mnoho kolegov, bývalých ministrov zahraničných vecí, predsedov vlád, s ktorými som sa osobne poznal počas predchádzajúcich činností.

Brusel, Štrasburg- volebné obvody- neustále cestovanie. Ako to zvládate?

– Cestovanie mi nerobí problém. Na neustále cestovanie a presuny som zvyknutý. Mám veľmi dobre zorganizovaný čas. Hoci to nie je najatraktívnejšia časť poslaneckej práce, ale vôbec mi to neprekáža a nepovažujem to za niečo zaťažujúce. Ešte keby Štrasburg sa lepšie spojil so svetom nakoľko to býva problematické. Ale cestovanie mi  neprekáža.

Ako vyzerá Váš štandardný pracovný deň?

– Každý pracovný deň sa skladá z rôznych stretnutí a zasadnutí. Práve preto je potrebné, aby čas bol dobre zorganizovaný. Denne mám osem až desať stretnutí. Okrem oficiálnych stretnutí sú dôležité aj tie neoficiálne s rôznymi členmi EP. Niekedy sa dokonca stáva, že novinári sa snažia stráviť celý deň s europoslancom, aby mali lepšiu predstavu o bežnom dni.

Máte veľmi pestrý program. Kedy sa stíhate pripravovať na stretnutia a rôzne schôdze?

– Za tie roky som sa naučil efektívne využívať čas. Vždy keď cestujem, čítam a pripravujem sa na ďalší deň. Mojou výhodou je, že problematiku nemusím študovať ako sa hovorí od Adama, teda od začiatku. Potrebujem si zistiť naozaj len posledné a aktuálne veci, ktoré si dopĺňam. Takže nie je problém s časom a stíham sa bez problémov pripraviť. Samozrejme keby bolo viac času bolo by to lepšie, ale dá sa to zvládnuť aj takto. Okrem toho mám výborný tím ľudí, ktorému verím, a na ktorý sa môžem spoľahnúť. Oni mi pomáhajú so spracovávaním podkladov. Všetko, čo mi môj tím pripraví si radšej prečítam skôr a pripravím sa. Vystupovanie bez papiera vždy vyzerá lepšie ako keby som to čítal.

Na budúci rok sa vám končí funkčné obdobie. Netajíte sa tým, že chcete opäť kandidovať. Je to predsa len päť ročný mandát. Nebojíte sa, že problémom by mohol byť predsa len váš vek?

– To je dobrá otázka. Ale nemyslím si, že by to bol problém. Keď sa vytvorí nový parlament po voľbách, nie sú tu žiadny funkcionári. Keď sa zídu výbory, predsedá im najstarší člen. Potom vystúpi predseda. Toto mi dodáva odvahu. Sú tu totiž aj starší a keď vidím ako vystupujú, vždy ma to povzbudí.

Určite je to aj namáhavé. Kde beriete pozitívny prístup a energiu?

– Mňa to strašne baví. Keby ma to nebavilo tak to nerobím. Niekedy si sám hovorím, či je mi to vôbec treba. No členovia môjho tímu mi vždy povedia, že áno, že ma to predsa baví. Je pravda, že ma to baví aj preto lebo som členom výborov, ktoré sú mi blízke. Samozrejme môže sa stať, že sa zo mňa stane člen výboru, ktorý bude pre mňa v podstate cudzí. To by ma potom asi až tak nebavilo.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Predsa len Brusel je ďaleko. Ľudia si ani sami neuvedomujú, že Vám svoje návrhy môžu posielať. Môžete nám teda povedať, ako najčastejšie komunikujete s ľuďmi?

– Najčastejšie cez internet. Keď poznáte mailovú adresu jedného europoslanca, poznáte všetky. Na Slovensku mám aj kancelárie. Aj tam chodia ľudia, či novinári a hľadajú ma. Keďže veľa času trávim v Bruseli, nie vždy sú úspešní. Ale kanceláriu v Bratislave navštívim vždy keď som na Slovensku. Ďalšiu kanceláriu mám v Prešove, ale priznám sa, že tam býva veľmi zriedkavo. Preto najlepší spôsob je kontaktovanie cez mail.

Odpovedáte na jednotlivé maily priamo Vy, alebo Vám s tým niekto pomáha?

– Od toho mám tím. Ten využívam pokiaľ ide hlavne o odborné otázky. Ale väčšinou ako správny manažér úlohy rozdeľujem. Keď som bol ministrom, na každý list som odpovedal osobne. Na všetky listy treba odpovedať. To je moja zásada. Tu to nie je až také možné lebo naozaj dostávame veľké množstvo mailov, na ktoré treba odpovedať a rovnako aj triediť rôzne pozvánky na stretnutia. Svojmu tímu neustále prízvukujem, že treba odpovedať na všetky. Niekedy ani nie je možné vyriešiť všetky záležitosti, ale je potrebné, aby bolo vidieť, že sa s tým zaoberáte. Ďakujete za námet, aj keď to nie je vaša problematika. Kontakt je vždy dôležitý. Na tom si zakladám a záleží mi na tom.

V politike nie ste žiadnym nováčikom. Môžete nám povedať, ktoré obdobie považujete za Vaše „najplodnejšie“?

– Bez premýšľania môžem povedať, že členstvo v dvoch Dzurindových vládach. Vtedy Mikuláš Dzurinda a jeho vláda prebrali po voľbách Slovensko takpovediac v izolácii. Dostali sme silný mandát od občanov. Vtedy bola volebná účasť takmer 85%. Prišli voliť preto, že chceli, aby Slovensko išlo do Európy. Ako ministra zahraničných vecí to bolo pre mňa neuveriteľné a fantastické. Kam som prišiel tam ma ohromne vítali so slovami, že bol čas na zmenu. Každá návšteva v zahraničí bola dôkazom, že sa stávame členom Európy. K rozhovorom o členstve v EU sme pristúpili o dva roky neskôr ako ostatné štáty, s ktorými sme v rovnakom čase vstúpili do EU. To bolo najplodnejšie a najaktívnejšie obdobie. Tam ste aj najviac cítili, že to čo robíte, prináša aj výsledky.

Patríte medzi poslancov, ktorí majú jednu z najvyšších účastí na rokovaniach. Nezvyknete sa občas „ulievať“?

Nie, ide to ťažko. Každý z nás je členom politickej frakcie a tá si všíma vašu aktivitu. Dokonca štyri ale päťkrát do roka dostávame výpisy, kde sa značí naša aktivita. Koľko percentnú máme účasť a aj ako hlasujeme. Pokiaľ klesneme pod 40% dochádza k disciplinárnym opatreniam. Okrem toho sa jednotliví členovia poznáme a máme prehľad aj o tom kto je ako aktívny. Pokiaľ je to typ, ktorý sa nezúčastňuje často stretnutí, ostatní ho neberú tak vážne. Na druhej  strane, pokiaľ ste aktívny, ostatní si to všímajú a vaše slovo má váhu. Ďalšou motiváciou môže byť aj plat. Okrem fixného platu dostávame aj bonusy za účasť. Ale pokiaľ niekto má záujem a jeho práca ho baví, určite nebude mať problém s nízkou aktivitou. Politiku bude robiť najlepšie ako vie a bude ju robiť pre ľudí.

Ďakujeme za rozhovor, europoslanec Eduard Kukan odpovedal na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices