Rusko rozmiestnilo svoje rakety na hraniciach s EÚ

iskander
PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruské ministerstvo obrany potvrdilo správu nemeckého denníka Bild o rozmiestnení desiatich mobilných taktických rakiet Iskander-M pri hraniciach s NATO.

Ako uviedol hovorca ministerstva, nejde o porušenie žiadnych medzinárodných dohôd. Nemenovaný zdroj z velenia ruskej armády pre denník Izvestija potvrdil, že rakety sú v Kaliningradskej oblasti už rok a pol, a podivil sa nad tým, prečo to teraz spôsobilo rozruch.

Nemecký denník Bild uviedol, že rakety s doletom asi 500 kilometrov môžu niesť konvenčné či jadrové hlavice a dokážu zasiahnuť prakticky ktorýkoľvek cieľ na území Poľska. Z Kaliningradskej oblasti do Berlína je to vzdušnou čiarou 527 kilometrov, dodal denník. Ruský krok má byť údajne odpoveďou na budovanie amerického protiraketového štítu.

RUSKO LOKALIZOVAŤ RAKETY NECHCELO

Ruské ministerstvo zahraničia najprv odmietlo správy komentovať, neskôr sa ale vyjadril rezort obrany. Jeho hovorca Igor Konašenkov potvrdil, že raketové komplexy v oblasti skutočne stoja. Kde presne ale neuviedol. „Ich rozmiestnenie neodporuje žiadnym medzinárodným dohodám,“ citovala Konašenkova agentúra Interfax.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Podľa nemenovaného zdroja sú Iskandery v oblasti už rok a pol. „Všetko tam funguje normálne. Je nepochopiteľné, prečo nemecké médiá vyvolávajú paniku,“ uviedol zdroj pre denník Izvestija.

O možnosti rozmiestenia Iskanderov hovoril už v roku 2011 vtedajší ruský prezident a súčasný premiér Dmitrij Medvedev. Vysoko mobilná a mimoriadne presná zbraň môže byť použitá k útoku na protivzdušnú a protiraketovú obranu nepriateľa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices