Slovinským bankám, ktoré sú prevažne štátne, chýba 4,8 miliardy EUR

slovinská banka
PHOTO: Flickr.

Slovinci dokončili stres-test ich polomŕtveho bankového systému. Bankám, ktoré sú prevažne štátne,chýba 4,8 miliardy eur. Slovinská premiérka sa tvári, že to zvládnu sami, bez pomoci eurovalu, hoci to predstavuje 12 % slovinského HDP. Inšpirovať sa môžu na Slovensku. Záchrana slovenských bánk na prelome tisícročí nás stála v pomere ku HDP rovnako a museli sme to zvládnuť bez eurovalu.

Dobré správy máme len z Nemecka. Nemecký export dosiahol historický mesačný rekord 99,1 miliárd eur. Ak sa podľa súčasného zvyku chystáte obviniť Nemcov z exportného imperializmu dusiaceho úbohé krajiny periférie, zahamujte. Nemecký export do eurozóny poklesol o 0,1 %, kým import z eurozóny do Nemecka narástol oproti októbru 2012 o 3,4 %.

Krajiny možno dostanú jedinečnú príležitosť zarobiť si. Komisia prišla s nápadom platiť členskej krajine 6 000 eur za „import“ jedného utečenca. Prímorské krajiny ako Grécko či Taliansko frflú, že vďaka pobrežiu sa musia s prílevom utečencov trápiť viac ako iný. To, že sa vďaka pobrežiu trápia aj s prílevom turistov a ich peňaženiek, ale zabudli spomenúť.

Rezolučný fond bude mať kapacitu 55 miliárd EUR, ktorá sa bude budovať 10 rokov

Témou týždňa bola banková únia. Jej druhý pilier nabral výrazné kontúry. Tým je rezolučný fond, teda fond vytvorený bankami na záchranu ich menej schopných kolegýň. Mal by mať kapacitu 55 miliárd eur, ktorá sa bude postupne budovať 10 rokov. Rozhodovať o ňom bude hlasovaním väčšina, ale vážená podľa podielu na kapitáli ECB. To znamená, že krajiny jadra budú mať právo veta. Od roku 2016 by mali platiť bail-in pravidlá pre záchranu bánk. Pri krachu banky sa tak použije cyperský scenár a straty ponesú aj veritelia a väčší vkladatelia, nielen daňovníci.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Od roku 2015 by mal postupne skončiť jeden z najväčších regulačných nezmyslov – hádzanie prebytku mŕtvych rýb do mora. Momentálne rybári, ktorí prekročia kvóty, musia prebytočné (už prakticky mŕtve) ryby nahádzať nazad do vody.

Špionážne aféry nekončia. Asi ste tušili, že tá elfka s menom Jenny18, čo sa s vami začala baviť v online hre World of Warcraft, môže byť v skutočnosti 45-ročný obézny plešatejúci chlapík s ľahkou sociálnou fóbiou. Môže to byť však aj agent NSA. Tým nestačí odpočúvať váš, Merkelovej či pápežov mobil, a tak nasadzuje agentov aj do virtuálnych svetov.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices