Ukrajina dostala od Putina odmenu za poslušnosť

kyjev
Protesty v Kyjeve. PHOTO: Flickr.

Prezident Janukovyč podpísal dohodu s Ruskom, ktorá by okrem hospodárskej pomoci mala znamenať aj „prehĺbenie vzájomných vzťahov“.

Po tomto kroku ukrajinského vedenia chce EÚ  jednoznačne poznať dohodu, ktorú podpísala Ukrajina s Ruskom. Nemecká kancelárka Angela Merkelová napriek tomu stále tvrdí, že Ukrajina má dvere do EÚ stále otvorené.

 

ASOCIAČNÁ DOHODA

Ukrajina však rokovala aj s EÚ o podpise Asociačnej dohody, ktorá neznamená automaticky členstvo krajiny v EÚ. Ide o dokument, ktorý hovorí o politickom a ekonomickom priblížení. Kľúčové časti dohody sa zameriavajú na celkové hospodárske oživenie a rast. Dotýkajú sa dôležitých, aj sociálnych oblastí života Ukrajiny. Kladú dôraz na základné demokratické a právne princípy, na dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd v krajine.

Ani samotní Ukrajinci však nie sú úplne jednotní. Kyjev zažíva demonštrácie nielen za podporu EÚ, ale aj za spojenie s Ruskom.

POLITICKÁ HRA

Ako pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk povedal europoslanec Kukan: „Ukrajina je na historickej križovatke svojho budúceho vývoja, keď sa rozhoduje o tom či bude užšie spolupracovať s Úniou, alebo s Ruskom. Štátne vedenie si je dobre vedomé svojej strategickej pozície a sily a chce ju využiť. Mali by mať ale na srdci hlavne dlhodobý vývoj vo vlastnej krajine. EÚ aj napriek situácii jednoznačne prezentovala, čo by Ukrajine priniesla spolupráca s ňou. To, že sa prezident Janukovyč rozhodol pre cestu zbližovania s Ruskom môže priniesť len krátkodobý prospech, z dlhodobého hľadiska Ukrajina prerobí.“

 

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

O tkl

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices