Európska satelitná navigácia Galileo: Do programu sa pripája aj Švajčiarsko

galileo
PHOTO: Flickr.

Švajčiarsko podpísalo dohodu o spolupráci a zúčastní sa programov Galileo a EGNOS. Plne sa tak bude podieľať na vývoji európskeho satelitného navigačného systému. Spätne do vývoja prispeje 80 miliónov EUR. Dohodu už podpísali v Bruseli.

Podpredseda Európskej komisie Antonio Tajani, komisár pre priemysel a podnikanie: „Vítam rozhodnutie Švajčiarska plne spolupracovať na európskom vesmírnom programe. Táto spolupráca pomôže nielen poskytnúť lepšie výsledky pre satelitné navigačné služby v EÚ, ale takisto sa otvárajú obchodné príležitosti pre malé a stredné podniky nielen zo Švajčiarska, ale z celej EÚ. 

Švajčiarsko už de facto k vývoju Galilea prispelo, keď sa ako člen Európskej vesmírnej agentúry (ESA) nepriamo podieľalo na jeho vývoji.

Štúdie ukazujú, že Galileo prinesie európskej ekonomike cca 90 miliónov EUR v priebehu prvých 20 rokov prevádzky.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

ČO JE GALILEO

Galileo je európska satelitná navigácia, ktorá je pripravovaná pod patronátom Európskej komisie. Globálny navigačný satelitný systém, podobne ako je v USA GPS, avšak vznikol ako jeho alternatíva. Kompatibilný bude tiež s ruským systémom GLONASS. Prevádzkyschopný by mal byť podľa plánov na budúci rok. Systém má pozostávať z 27 operačných družíc, obiehajúcimi vo výške približne 23 tisíc kilometrov nad povrchom Zeme.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices