Životná úroveň Slovákov dosahovala v minulom roku 76% európskeho priemeru

bratislava
PHOTO: Flickr.

Životná úroveň na Slovensku dosahovala v minulom roku 76 % európskeho priemeru. Vyplýva to z ukazovateľa HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily [HDP p. c. v PPS], ktorý v závere uplynulého týždňa zverejnil Štatistický úrad EÚ [Eurostat]. Ukazovateľ HDP p. c. v PPS vyčísľuje, aká veľkosť celkovej ekonomickej aktivity za určité obdobie pripadá na jedného obyvateľa sledovanej oblasti a porovnáva sa so základňou, ktorou je tento istý ukazovateľ vypočítaný za úniu ako celok.

Porovnávacia základňa, teda priemer za EÚ, predstavuje hodnotu 100. Ak teda v niektorej krajine hodnota vyprodukovaných tovarov a služieb prepočítaná na počet obyvateľov je vyššia ako hodnota za celú EÚ, tak aj výsledný index je vyšší ako100 anaopak. Pre lepšiu porovnateľnosť údajov sa ukazovateľ vyčísľuje v parite kúpnej sily, teda v akejsi umelej menovej jednotke, ktorá zohľadňuje rozdiely v cenových hladinách jednotlivých krajín.

Tento ukazovateľ sa najčastejšie používa na vyjadrenie životnej úrovne, avšak má veľa nedostatkov, a preto je často aj terčom kritiky.

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

Najvyššiu životnú úroveň v rámci EÚ mali podľa Eurostatu aj v minulom roku Luxemburčania [263 % priemeru EÚ] a najnižšiu Bulhari a Rumuni [47 % resp. 50 % priemeru EÚ]. Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky spomedzi našich susedov z V4 dosahovali vlani vyššiu životnú úroveň ako my len Česi [81 % priemeru EÚ], naopak Poliaci i Maďari za nami zaostávali [zhodne 67 % priemeru EÚ].

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices