Británia má strach z lacnej pracovnej sily. Zažije nájazdy Bulharov a Rumunov?

robotníci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BUKUREŠŤ, SOFIA – Niektorí Briti sa ich boja ako čert svätenej vody. Už o pár dní sa skončí sedemročné prechodné obdobie, ktoré chránilo britský pracovný trh pred Bulharmi a Rumunmi, čiže obyvateľmi dvoch najnovších krajín európskej únie. Znamená to, že budú môcť slobodne prísť na ostrovy a zamestnať sa tam.

Rumuni a Bulhari majú smolu. Stali sa skvelým predajným artiklom pravicových radikálov v Británii, ktorí miestnych ľudí strašia 1. januárom budúceho roka. Tvrdia totiž, že Británia zažije nájazdy hord z týchto krajín. Ukradnú im prácu, peniaze, istoty.

„Je pochopiteľné, čoho sa Briti boja. Jedným dychom však treba povedať aj to, že tieto obavy sú neopodstatnené,“ upokojuje obavy ľudí hovorkyňa neziskovej organizácie Narcisa Alexe.

SLOVENSKO

Túto skúsenosť môžeme potvrdiť aj my na Slovensku. Pracovný trh pre Bulharov aj Rumunov máme otvorený roky a určite sa nedá povedať, že by nás obsadili ako Rusi v šesťdesiatom ôsmom.

„Slovenská republika monitorovala prípadný zvýšený záujem pracovníkov, alebo záujemcov o zamestnanie z Rumunska, Bulharska bezprostredne po ich vstupe do EÚ v rokoch 2007-2008. Keďže k nijakému markantnému záujmu nedošlo tak nebol vtedy dôvod prijímať žiadne obmedzujúce opatrenia,“ uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Michal Stuška.

KDE JE LEPŠIE?

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Ťažko síce porovnávať Bratislavu s Londýnom, ale o niečom to určite svedčí. Navyše, nie všetkým sa chce vyraziť na skusy do sveta. „Myslím, že sa dá uplatniť aj tu v Bulharsku. Ale zase chápem tých, čo chcú odísť, je to ich rozhodnutie,“ povedal Stanimir, ktorý je študentom archeológie.

Hlavným dôvodom, prečo niektorí ľudia rozmýšľajú, že by to predsa len skúsili sú samozrejme peniaze. „Šiel by som to tam skúsiť. Platy majú vyššie, život normálny. V Bulharsku nedostanete ani polovicu toho, čo by ste si za svoju robotu zaslúžili,“ myslí si vodič z povolania Biser Petrov.

Možný prílev pracovnej sily z chudobnejších krajín Európy do tých bohatších bude ešte nejakú tú chvíľu mútiť vodu v Európskej únii. Či oprávnene, to Briti zistia už o niekoľko dní.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices